CANVIS EN EL CONSUM
Societat 15/06/2011

La crisi ens canvia la dieta

Thaïs Gutiérrez
3 min
La crisi ens canvia la dieta

A l'hora de sopar, la taula parada d'una família xinesa ja no és gaire diferent de la d'una família catalana, sueca, canadenca o peruana. En totes les taules cada cop hi té més pes el menjar fast food . Aquesta situació és, segons l'ONG Intermón Oxfam, una conseqüència de la pujada desorbitada dels preus dels aliments que es viu arreu del món des del 2007. "L'escalada de preus ens està afectant a tots, des dels països més pobres fins als més desenvolupats", denunciava ahir Teresa Cavero, responsable d'investigacions d'aquesta ONG.

Aquesta experta explicava que l'elevat preu d'aliments tan bàsics com el blat de moro, l'arròs, el sucre o l'oli està portant que a escala global tendim a menjar "pitjor, perquè és més econòmic".

Així, diuen els experts en alimentació, es tendeix cap a una uniformització de les dietes que a la llarga pot comportar problemes de salut. A més, el menjar ràpid i precuinat, diu Cavero, "té una empremta ecològica molt més important que el consum de productes locals".

Escalada de preus

Intermón Oxfam va presentar ahir un informe realitzat en 16 països dels cinc continents per estudiar com el preu dels aliments està causant canvis en les dietes. Un dels resultats més sorprenents és que un 39% dels enquestats asseguren que no mengen el mateix que fa dos anys perquè els aliments s'han encarit molt.

En alguns casos, com a Espanya, aquest percentatge està al voltant del 45%, però hi ha països on la situació és molt preocupant. L'exemple més clar és Kènia, on un 79% van reconèixer que havia canviat la seva dieta en els últims anys per culpa dels preus dels aliments. "Estem veient casos de famílies que estan modificant la seva dieta tradicional, introduint-hi substituts més econòmics, més bàsics i deixant de comprar carn, peix o llegums perquè els surt molt car", deia Cavero, que alertava que "així és com comencen els problemes de salut, com la desnutrició".

La pujada dels preus dels aliments va començar l'any 2007 i va arribar a màxims històrics el 2008, però encara no s'ha aturat. Segons les últimes dades del Banc Mundial, entre l'octubre del 2010 i el gener del 2011 els preus dels aliments -especialment el blat, el sucre, el blat de moro i l'oli- van pujar un 15% i ja només estan un 3% per sota del màxim històric que es va registrar el 2008. En xifres anuals estem un 29% per sobre dels preus que hi havia l'any passat.

El Banc Mundial alerta que aquests augments es tradueixen en "més pobresa i més vulnerabilitat, especialment en països amb alta proporció d'aliments importats".

Des d'Intermón Oxfam posaven ahir molt d'èmfasi en el fet que aquesta pujada de preus "és global i afecta tots els països". Tot i això, puntualitzava Cavero: "Encara hi ha diferències". "Una família de la Unió Europea dedica entre un 10% i un 15% dels seus ingressos a comprar aliments, mentre que una família d'un país en vies de desenvolupament hi dedica entre un 50% i un 80%", segons aquesta experta. Queda clar, doncs, que els preus dels aliments afecten molt més la població de països desfavorits.

1.000 milions passen gana

Darrere d'aquest informe hi ha una denúncia més profunda. Intermón, juntament amb altres organitzacions, creu que el sistema alimentari actual no funciona. Cavero explica: "Aquest sistema ha permès que tinguem 1.000 milions de persones que estan passant gana al món, ha permès que el 40% dels aliments que es produeixen als països rics es llencin i que el 40% dels que es produeixen als països pobres es podreixin, per problemes d'emmagatzematge i conservació. Hem de canviar de model".

Quan es miren les projeccions futures els experts demanen rapidesa perquè s'espera que l'any 2050 siguem 9.000 milions d'habitants, dos mil més que ara, i amb el model actual de producció i consum d'aliments no es podrà garantir menjar per a tothom. Per això aquesta qüestió ja fa temps que està a l'agenda política.

La setmana que ve serà el tema estrella en la reunió dels ministres d'Agricultura del G-20. Seguint una iniciativa del govern francès, els ministres analitzaran els motius de la volatilitat dels preus de les matèries primeres agràries i les seves conseqüències i buscaran possibles solucions a aquesta crisi.

stats