BENESTAR SOCIAL
Societat 31/01/2013

La crisi castiga l'alimentació dels nens

La majoria de famílies beneficiàries del programa d'ajuda a la infància de la Creu Roja no poden garantir una alimentació saludable als fills. La majoria tampoc poden pagar els llibres de text i el material escolar.

Auri Garcia Morera
2 min
PENDENTS DE LES AJUDES La Marcela i el Didier, els fills grans de l'Evelyn, es queden  al menjador escolar i tenen  el material que els cal gràcies  a les ajudes.

BARCELONA.La crisi econòmica castiga cada vegada amb més força els que menys s'ho mereixen. Entre les famílies vulnerables, cada vegada són més les que no tenen diners ni per pagar el menjador escolar dels fills, ni tan sols amb l'ajuda de beques. A més, la majoria d'aquestes famílies tampoc els poden garantir una alimentació saludable a casa. També són majoria els casos en què no es poden pagar totes les necessitats escolars dels fills, cosa que perjudica el seu rendiment i comença a influir en les seves relacions socials.

L'últim estudi de l'Observatori de la Vulnerabilitat de la Creu Roja constata que el 38% dels usuaris del programa d'ajudes a la infància no poden pagar el menjador escolar. El juliol del 2011, entre aquest mateix col·lectiu de famílies vulnerables, els casos que arribaven a aquest extrem eren el 25%. En només un any i mig, doncs, l'increment ha estat del 52%. D'aquestes famílies que no poden pagar el menjador escolar dels fills, fins a un 79% tampoc poden garantir una alimentació saludable per als seus fills al domicili familiar.

La tendència negativa, dins d'un col·lectiu ja castigat com són els usuaris de la Creu Roja, preocupa especialment els responsables d'aquesta entitat. Com també els preocupa el fet que cada vegada hi hagi més nouvinguts en la situació de vulnerabilitat. Si fa un any i mig eren el 40% els que demanaven ajuda per primer cop, a la Creu Roja o a qualsevol altra institució, ara ja són el 60%. Les dues dades combinades apunten una conclusió especialment greu: arriba més gent nova a l'exclusió, i hi arriben en situacions més greus.

Impacte també en l'educació

"La crisi econòmica està tenint un impacte molt gran en la infància, i més enllà de l'alimentació, que ja és molt greu, també està tenint un impacte en l'educació i en la dignitat", lamentava ahir en la presentació d'aquest estudi el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès. Un 77,7% dels usuaris enquestats per la Creu Roja no poden pagar totes les necessitats escolars dels fills. En un 60% del total d'usuaris, el que no es pot pagar són els llibres de text i el material escolar, cosa que perjudica el seu rendiment.

"Hi ha una relació directa entre la falta de material escolar i la possibilitat de fer un seguiment adequat a l'escola", va apuntar ahir Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya. Així ho creuen també el 76,6% dels pares afectats per aquest problema. Encara són més, el 77,1%, els que lamenten que això afecta la dignitat i els sentiments dels seus fills. "La Creu Roja està molt preocupada per les diferències, fins i tot entre infants que seuen a la mateixa taula, i entre tots hem d'intentar que això no passi", va demanar Marquès. Es comença a detectar que tenir o no tenir el material escolar influeix en els conflictes i en les relacions socials a l'aula. La cohesió, doncs, està en risc.

stats