Societat 27/07/2020

La crisi del covid porta uns 9.000 barcelonins més als serveis socials

El 20% dels 44.463 atesos des del mes de març no necessitaven ajuda abans de la pandèmia

Maria Ortega
3 min
Cues al menjador social de 'Las misioneras de la caridad' situat al carrer  de l'Arc de Sant Agustí al barri del Raval, Barcelona

BarcelonaLa crisi social derivada del covid i especialment del confinament i les mesures de restricció dibuixa un escenari "sense precedents" a la ciutat de Barcelona, segons el diagnòstic que aquest dilluns ha presentat l'Ajuntament i que mostra com, en només quatre mesos, els serveis socials han atès ja 44.463 persones, la meitat del total d'usuaris del 2019. Un 20% d'aquestes persones (unes 9.000), a més, no havien estat abans usuàries de serveis socials o feia ja més d'un any que no requerien cap ajuda. "Ens hem trobat una economia molt feble, de gent que viu al dia, economies familiars que no se sostenen d'un dia per l'altre", ha radiografiat la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, a l'hora de fer el balanç. La fotografia del moment evidencia, a més, un clar "biaix" de gènere: el 70% de les atencions s'han fet a dones. I tampoc no és homogeni sobre el mapa: a Nou Barris s'han atès més de 16.000 persones i, en canvi, a les Corts i Sarrià junts menys de 8.000.

També en aquestes zones de la Barcelona menys vulnerable, però, han sorgit xarxes de suport mutu entre veïns que, d'un dia per l'altre, van passar d'organitzar-se per ajudar la gent que necessitava suport logístic durant el confinament, a recollir menjar per a veïns que s'havien quedat sense res. Xarxes que, en un moment de col·lapse dels serveis socials, es van erigir com a salvavides i que ara en molts casos treballen per derivar les persones al circuit d'ajudes convencional. Segons ha destacat avui en roda de premsa la comissionada d'Acció Social, Sonia Fuertes, el temps d'espera per a una primera consulta a serveis socials és ara d'un màxim de sis dies.

L'Ajuntament va anunciar, a finals de maig, la posada en marxa d'una línia d'ajudes econòmiques per a aquestes entitats que s'havien organitzat per atendre veïns en moment d'emergència. Avui ha concretat que concedirà ajudes d'entre 2.000 i 15.000 euros a 57 associacions, entre les quals hi ha xarxes de suport com la de Roquetes o la del Guinardó o parròquies com la de Santa Anna,que s'ha reinventat per atendre els més afectats per la crisi social del covid-19 i té ara un menjador social per a un centenar de persones sense llar i un espai amb dutxes i servei de bugaderia. Les ajudes que reparteix el consistori sumaran un import global de 600.000 euros.

El que sí que ha anat a la baixa des del pic de l'emergència sanitària és el nombre d'àpats que distribueix el consistori, que van arribar a triplicar la xifra habitual i superar els 11.000. Ara se'n reparteixen uns 7.000, un 88% més dels que es distribuïen abans de la irrupció del covid.

La tinent d'alcalde de Drets Socials ha remarcat, en aquest sentit, que ja no estem en les pitjors xifres de la crisi i que la demanda d'ajuts està "decreixent". Amb tot, ha matisat que els preocupa "moltíssim" la gent que aquest estiu posava tota l'expectativa en el sector serveis i el turístic, així com també els preocupa l'economia informal: "Encara no som conscients de l'abast econòmic i social d'aquesta crisi".

En total, entre l'1 de març i el 30 de juny, els serveis socials municipals han concedit 18.760 ajudes d'emergència per un valor global de vuit milions d'euros, mentre que, en el mateix període de 2019, es van donar 7.558 ajuts per valor de 3,9 milions.

stats