Societat 24/12/2012

La crisi dels desnonaments en 20 fets

Durant l'any 2012, els suïcidis de persones a punt de ser desnonades han obligat els polítics a reaccionar, sense que les plataformes d'afectats s'hagin donat per satisfetes

Ara
3 min
Una protesta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, en lluita contra els desnonaments.

BarcelonaEl 2012 ha estat l'any de l'esclat de la crisi dels desnonaments. El problema social s'ha estès, amb les estadístiques disparades, i ha empitjorat, amb diversos casos de suïcidi de persones a punt de ser desnonades. Això ha fet que es convertís, també, en un problema polític, tot i que les mesures adoptades no han satisfet la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ni altres col·lectius implicats com els advocats.

1. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, anuncia un codi voluntari de bones pràctiques bancàries perquè les famílies a punt de quedar-se sense ingressos puguin entregar el pis a canvi de saldar la hipoteca.

2. Els promotors de la ILP hipotecària, que demana la dació en pagament retroactiva, entre altres mesures, comencen la recollida de les 500.000 signatures necessàries perquè sigui debatuda al Congrés.

3. En l'aniversari del 15-M, els bancs es converteixen en protagonistes de les protestes. Amb els desnonaments en el punt de mira, la seu de La Caixa a Barcelona es converteix en el centre de les mobilitzacions.

4. El Parlament aprova per unanimitat traslladar al Congrés una proposició de llei de dació en pagament. Planteja dos procediments diferents per donar una segona oportunitat als que no puguin pagar la hipoteca.

5. El govern espanyol aprova mesures per facilitar desnonaments exprés en règim de lloguer. Habilita un termini de 10 dies per pagar, després del qual cal donar explicacions al jutge o s'accelera el desallotjament.

6. El 25 d'octubre un home es penja poc abans de ser desnonat a Granada. Els agents de la policia que troben el cadàver coincideixen amb els que hi arriben una hora més tard per executar el desnonament.

7. L'endemà mateix un altre home es tira pel balcó al País Valencià. L'home salta des d'un segon pis, just en el moment que arribava la comissió judicial per desallotjar la família, però sobreviu.

8. El vicepresident del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Fernando de Rosa, demana una reforma de la llei hipotecària per solucionar el problema social que estan provocant els desnonaments.

9. El govern espanyol i el PSOE acorden que cal modificar la llei que regula els desnonaments de manera urgent. Designen dos equips d'experts perquè comencin a negociar una proposta uns dies més tard.

10. Tres dies abans de la reunió dels experts, una dona se suïcida a Barakaldo abans de ser desnonada. La notícia accelera el procés i Rajoy anuncia que es paralitzaran els desnonaments.

11. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea qüestiona la llei hipotecària espanyola, i demana que es frenin els desnonaments en cas que hi hagi clàusules abusives a la hipoteca.

12. Després que diverses entitats ho fessin a nivell individual després del suïcidi de Barakaldo, l'Associació Espanyola de la Banca es compromet a paralitzar els desnonaments en els casos d'extrema necessitat.

13. El consell de ministres aprova finalment el decret que paralitza els desnonaments durant dos anys per a les famílies més vulnerables. També anuncia la creació d'un parc d'habitatges de lloguer a preus baixos.

14. El BOE revela la lletra petita del decret: es deixen fora les persones solteres i les divorciades, incloent-hi les víctimes de violència de gènere, llevat que tinguin dos fills al seu càrrec.

15. La PAH alerta que el nou decret pot complicar encara més la situació dels desnonats. El Col·legi d'Advocats de Barcelona també troba insuficients els canvis i avisa que deixen fora moltes persones.

16. Un altre home se suïcida quan estava a punt de ser desnonat a Navarra. Devia poc més de 4.200 euros del lloguer del pis, però el jutge ja havia decretat que es podia procedir al seu desallotjament.

17. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, rebaixa a només 120.000 les famílies que es podran beneficiar del decret de paralització dels desnonaments. Dies abans les havia xifrat en 600.000.

18. L'Ajuntament de Barcelona decideix que les persones desnonades per execució hipotecària ja no hauran de pagar la plusvàlua. Altres municipis més petits ja havien eliminat aquest impost.

19. han augmentat en un 134% durant l'any 2012. L'any anterior, la xifra ja s'havia disparat considerablement.

20. El govern espanyol afegeix un nou requisit a l'accés a un lloguer social. A més dels establerts pel decret, s'estableix que només els desnonats a partir del 2008 tindran aquesta possibilitat.

stats