Societat 01/04/2012

La crisi i la vaga general perjudiquen la venda de palmes i palmons

Els venedors de la Fira de Rams de Rambla de Catalunya, a Barcelona, lamenten una davallada de les vendes en els últims anys, agreujada enguany per la vaga de dijous

Acn
2 min

BarcelonaCrisi econòmica, pèrdua de la tradició i a més, vaga general. Els artesans que des de dimecres i fins aquest dissabte han venut palmes, palmons i llorer a Barcelona encaixen amb resignació la caiguda de les vendes dels darrers anys.

Maite Serra, una de les responsables de la Fira de Rams de Rambla de Catalunya, xifra en un 50% la davallada dels ingressos al llarg d'aquests quatre dies i reconeix que ha estat un cas de "mala sort" que haig coincidit la vaga amb la campanya de Rams. Assegura que dijous "molts ja no van venir i els que ho van fer van haver de marxar pels piquets". A més Serra assegura que aquesta campanya ha estat "molt fluixa" i quantifica en el seu cas en una pèrdua de les vendes del 50% entre palmes, palmons i llorer.

"No es respira ambient ni ganes de palma", lamenta una altra de les artesanes, Núria Pérez. "La tradició s'ha perdut força" diu en recordar que abans la Fira s'estenia des de Plaça de Catalunya fins a Diagonal i que ara en canvi amb dos carrers "fem i en sobra". "Abans te les prenien de les mans i ara en canvi s'ho repensen molt" a l'hora de comprar, afegeix.

"Europalma"

Una queixa compartida entre els firaires és el preu que volen pagar els clients. Núria Pérez assegura que busquen "l'europalma" , és a dir, poder comprar les palmes "a un euro". Una demanda que Maite Serra també confirma. "Rondinen", diu. I justifica que no hi poden fer front perquè als artesans la palma ja els costa 1,20. "És una paraula nova", diu sorpresa Núria Pérez. "No entenen que és una artesania, que està feta a mà, que hi ha un grapat d'hores al darrere, que s'han de cuidar, que es comencen a fer a l'octubre i que som a març, i que és una feinada de por", diu. "Si pares a pensar les hores que hi ha al darrere, si he de vendre les palmes a un euro, bona nit i tapa't".

stats