Societat 10/06/2012

L'abat de Montserrat culpa de la crisi la "gent sense cara" que mou els fons d'inversió

Josep Maria Soler diu que hi ha una "guerra soterrada entre interessos molt poc transparents"

Efe
2 min
L'abad de Montserrat Josep Maria Soler

BarcelonaL'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, denuncia que darrere de la crisi hi ha "gent sense cara" que "no ha sigut elegida democràticament per ningú" i que mou els fons d'especulació amb què "marquen les grans línies de l'economia i per tant de la política".

En una entrevista que publica el butlletí 'Crit Solidari', que edita l'equip de la pastoral obrera del bisbat de Sant Feliu de Llobregat, l'abat de la comunitat benedictina de Montserrat confia que aquesta crisi "sigui una ocasió per trobar una societat més justa i solidària".

El monjo benedictí creu que "el problema és com arribar a aquells que realment mouen els fons d'especulació que hi ha darrere de tota la crisi" i "com fer-ho per trencar els canals que tenen per imposar-se".

"Perquè hi ha una guerra soterrada entre interessos molt poc transparents davant la qual els governs són impotents", ha explicat.

Segons Josep Maria Soler, "hi ha unes persones que no han sigut elegides democràticament per ningú que marquen les grans línies de l'economia i per tant de la política. Tota la gent que pateix a causa de la crisi, i de les retallades, en el fons és a causa d'aquesta gent sense cara".

Respecte a les persones immigrades, un dels col·lectius que més està patint la crisi, l'abat de Montserrat opina que "tenen els mateixos drets i deures fonamentals que nosaltres i és legítim que si en el seu país no troben un nivell de vida just el busquin en un altre lloc".

"Per tant, jo crec que aquí no se'ls pot marginar, ni deixar com a ciutadans de segona", ha afegit Soler respecte als immigrants.

Tot i això, davant la immigració, l'abat es planteja una altra qüestió: "La de quina manera podem mantenir la nostra identitat com a poble i com a cultura; com podem acollir-los i fins on cal respectar la diferència. Nosaltres venim d'una tradició cristiana".

L'abat ha ressaltat que Montserrat no està sent aliena al fenomen de la immigració i que funciona com a punt de trobada intercultural.

El religiós benedictí ressalta que per primera vegada hi ha un nen de pares filipins a l'Escolania, que moltes persones magribines acudeixen a passejar pel recinte de Montserrat i fins i tot que "entre els treballadors del santuari n'hi ha uns quants de musulmans, llatinoamericans i de l'Europa de l'Est, i molt bé".

stats