Publicitat
Publicitat

El papa Francesc alerta de les "malalties" que amenacen l'administració vaticana

Destaca l'"Alzheimer espiritual" dels que "depenen només de les seves pròpies passions, capricis i manies", i la "rivalitat i la vanaglòria" que sorgeixen "quan l'aparença i el color dels vestits i les insígnies d'honor es converteixen en l'objectiu primari de la vida"

El papa Francesc ha enumerat aquest dilluns les que considera les 15 "malalties" que amenacen l'Església i la cúria vaticana, com per exemple l'"Alzheimer espiritual", "sentir-se immortal", "la mundanitat i l'exhibicionisme" o "la vanaglòria".

El Papa ha aprofitat l'audiència per felicitar les festes als mateixos membres de la cúria vaticana, els alts càrrecs de l'administració de l'Església, i per advertir-los de la col·lecció de mals que han d'evitar.

Francesc ha començat dient que "seria bonic pensar que la cúria romana és un petit model d'Església" i ha afegit que "un membre de la cúria que no s'alimenta quotidianament amb l'aliment [de Déu] es converteix en un buròcrata".

Després, davant dels cardenals presidents dels diversos dicasteris que conformen la cúria, ha anat detallant una per una les 15 malalties, començant per la de "sentir-se immortal o indispensable".

"Una cúria que no fa autocrítica i no s'actualitza i no intenta millorar és un cos malalt", ha dit Francesc, que ha convidat els presents a visitar els cementiris per veure els noms de moltes persones "que es creien immortals, immunes i indispensables". Per Francesc, "això deriva de la patologia del poder, del complex de sentir-se un escollit i del narcisisme".

Altres malalties d'aquest catàleg de mals de la cúria són la "feina excessiva"; l'"enduriment mental i espiritual" que "impedeix plorar amb els que ploren i alegrar-se amb els que s'alegren"; "l'excessiva planificació", i "la malaltia de la mala col·laboració".

També ha destacat l'"Alzheimer espiritual" que s'observa en "els qui han perdut la memòria de la seva trobada amb el Senyor i depenen només de les seves pròpies passions, capricis i manies, i construeixen al seu voltant murs i costums".

Un altre dels mals que ha enumerat el Papa és el de la "rivalitat i la vanaglòria", que sorgeixen "quan l'aparença i el color dels vestits i les insígnies d'honor es converteixen en l'objectiu primari de la vida".

"La malaltia de l'esquizofrènia existencial" està present en els que viuen "una doble vida fruit de la hipocresia típica dels mediocres". Afecta els qui "han abandonat el servei pastoral només per fer assumptes burocràtics".

"La xerrameca i les xafarderies" són una altra de les malalties esmentades pel Papa, juntament amb la de "divinitzar els caps", en ser "víctimes del carrerisme i l'oportunisme", pensant "només en el que s'ha d'obtenir i no en el que s'ha d'oferir".

A més, Francesc ha citat "la malaltia de la indiferència cap als altres" i la de la "cara fúnebre", i ha argumentat que el religiós "ha de ser una persona amable, serena i entusiasta i que transmet alegria". "Quant de bé fa una bona dosi d'humor", ha afegit el Papa.

La malaltia d'"acumular béns materials", la de pertànyer "a cercles tancats" i la de "la mundanitat i l'exhibicionisme" han tancat la llista.

El papa Francesc també ha volgut recordar que un dia va llegir que "els sacerdots són com els avions, que són notícia només quan cauen".

Llavors ha subratllat, però, que "n'hi ha molts que volen" i ha lamentat que "molts critiquen, però pocs resen per ells". Per acabar, ha advertit: "Quant de mal pot causar un sol sacerdot que cau a tot el cos de l'Església".

Més continguts de