Societat 13/08/2011

'Els crits del passat', amb l'ARA de diumenge

El descobriment d'unes restes humanes interromp les vacances del policia Patrik Hedströn i l'escriptora Erica Falck. Així arrenca Els crits del passat , la novel·la de la supervendes Camilla Läckberg.

Belén Ginart
2 min
Camilla Läckberg situa l'acció dels seus llibres en la petita localitat costera sueca on va nèixer; la parella protagonista s'inspira en ella i el seu primer marit.

BARCELONA.Assolir la categoria de reina de la novel·la negra del teu país té molt mèrit. I encara més en un context de competència aferrissada. Això és el que ha aconseguit l'escriptora sueca Camilla Läckberg (Fjällbacka, 1974) amb la sèrie de novel·les protagonitzada pel policia Patrik Hedströn i l'escriptora Erica Falck. Amb més de cinc milions de llibres venuts i presència a quaranta països, Läckberg ha sabut enfilar-se al cim d'or del gènere, on comparteix lideratge amb autors com Henning Mankell i Stieg Larsson. Demà l'ARA ofereix la possibilitat d'adquirir amb el diari Els crits del passat (Amsterdam), la segona novel·la de l'autora sueca, a un preu de 9,95 €. El títol tanca la promoció literària d'estiu.

Läckberg va iniciar la seva trajectòria literària a l'edat de 29 anys amb La princesa de gel . L'afició per llegir, per escriure i per les històries de crims i policies li venia de ben petita. Quan tenia 4 anys, va convèncer el seu pare perquè posés text a un inquietant relat que ella havia dibuixat: el protagonitzava el Pare Noël... que assassinava la seva dona.

D'economista a escriptora

Malgrat aquesta precocitat, l'autora va estudiar econòmiques i va treballar en una empresa abans de consagrar-se a la literatura. Va ser arran de rebre, com a regal de Nadal, un curs d'escriptura sobre crims que va començar a gestar el primer llibre, i ja no ha parat. L'èxit aconseguit li ha permès dedicar-s'hi en cos i ànima, i ha creat un vincle molt proper entre la vida i obra.

Els llibres de Läckberg transcorren en el petit poble coster on va néixer, i es va inspirar en ella mateixa i en el seu primer marit per dibuixar la parella protagonista. Una relació que evoluciona en cada nova novel·la de Läckberg, que ha sabut fer de la humanitat dels personages una de les seves grans virtuts.

L'autora identifica un interrogant com el gran motor de la seva literatura: ¿hi ha un assassí latent dins de cadascun de nosaltres o el criminal s'hi torna a causa de les circumstàncies? Potser la lectura de llibres de psicologia amb què es documenta li oferirà una resposta satisfactòria. Mentre dóna voltes a aquest dubte capital, no para de guanyar lectors, empesos a devorar sense pausa els sagnants misteris que inventa en cada novel·la.

stats