El jurat declara l'assassí de Diana Quer culpable de segrest i assassinat però descarta la violació

El tribunal popular considera que hi ha indicis d'un delicte sexual "indeterminat"

El tribunal popular que ha jutjat l'assassí de Diana Quer, José Enrique Abuín Gey, el Chicle, l'ha declarat culpable de segrest, assassinat i d'indicis d'uns "actes de contingut sexual". Segons s'ha acordat per unanimitat, s'ha descartat que hi hagués una violació, i el portaveu del jurat, que ha llegit el veredicte en representació de tots els membres, ha considerat que no s'ha provat. Tot i això, el jurat l'ha fet responsable de tres delictes: detenció il·legal, agressió sexual "indeterminada" i assassinat amb traïdoria per haver ocultat l'acció criminal contra la llibertat sexual.

'El Chicle' admet que va matar Diana Quer però nega la violació

Segons el jurat popular, la declaració del Chicle durant el judici va contribuir de manera rellevant però no decisiva a aclarir què va passar el 22 d'agost del 2016, quan Quer no va tornar a casa després de sortir durant les festes d'A Pobra (Galícia). Per tant, aquesta valoració pot portar el jutge del cas, quan d'aquí uns dies dicti la condemna, a aplicar un atenuant de confessió. L'acusat va admetre que havia matat la noia de 18 anys, tot i que va afegir que no era la "seva intenció", i va negar haver-la violat. En canvi, el tribunal s'ha oposat, també per unanimitat, a concedir un indult al Chicle i a suspendre la pena que li imposi el jutge.

Al final del judici, tant la fiscalia com l'acusació particular van demanar per a l'assassí confés de Quer la presó permanent revisable, mentre que la defensa d'ell va fer la petició d'un homicidi imprudent. La presó permanent revisable –que suposa complir un mínim de 25 o 35 anys de presó en funció dels delictes i després valorar si el pres queda lliure segons el pronòstic de reinserció– es pot aplicar si es confirmen els delictes d'assassinat i contra la llibertat sexual. Ara caldrà esperar la sentència per veure si el jutge considera que amb els indicis d'un delicte sexual "indeterminat" que ha acordat el jurat popular imposa la condemna de presó permanent revisable.

L’assassí de Diana Quer seu al banc dels acusats més de mil dies després

El segon veredicte del jurat

Després de conèixer la posició del jurat, tant la fiscalia com l'acusació particular han exigit la presó permanent revisable. En canvi, la defensa del Chicle s'hi ha oposat després d'haver intentat, sense èxit, tirar enrere el veredicte del jurat popular, que ha sigut el segon que ha fet; el jutge va retornar aquest divendres el primer perquè hi havia errors formals.

Resolt el cas Diana Quer

L'autor confés del crim de Diana Quer s'ha assegut al banc dels acusats durant 11 jornades, les sessions que ha durat el judici. Quer va desaparèixer l'agost del 2016 i no va ser fins al desembre del 2017 quan el Chicle, que va ser detingut per una altra agressió a una dona, va confessar haver matat la noia de 18 anys i va portar la policia fins al pou on s'havia desfet del cos.

La Guàrdia Civil feia més d’un any que sospitava del Chicle