Societat 11/07/2013

El blat de moro i el cereal, els cultius més afectats de la pedregada de dimecres a la Noguera i l'Urgell

La tempesta va durar poc més de mitja hora i va començar descarregant amb pedra seca que tenia una mida d'entre una oliva i una nou

Acn
2 min
L'alcalde de la Sentiu de Sió mostra els danys provocats per la pedra en una fica de blat de moro

BarcelonaEls pagesos afectats per la important pedregada que va caure ahir dimecres a quarts de vuit del vespre a diferents punts del sud de la Noguera i el nord oest de l'Urgell han començat a valorar aquest matí els danys als seus cultius. L'afectació més important se l'emporta principalment el blat de moro i el cereal, que són els cultius majoritaris a la zona, però també la poca fruita que hi ha.

La tempesta va durar poc més de mitja hora i va començar descarregant amb pedra seca que tenia una mida d'entre una oliva i una nou. L'alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha demanat agilitat en la tramitació de les assegurances i també ajudes perquè el ''desastre econòmic és importantíssim''.

El pagès i president de la Cooperativa de Montgai, Francesc Casans, ha relatat que a quarts de vuit d'ahir dimecres al vespre estaven al camp segant quan ja van veure arribar per la part nord de la Noguera una gran foscor amb rams grans de color blanc que ja apuntaven a pedra. Al cap de poca estona, diu que el van començar a trucar pagesos que ja es veien afectats per la tempesta i que s'havien vist obligats a girar les màquines i tractors de cul per tal que alguna pedra no els rebentés cap vidre.

Casans ha assenyalat que l'afectació en cultius és molt important i que l'únic que s'ha salvat ha estat l'ordi perquè ja estava recollit. A la zona de Montgai al blat encara li quedaven uns 4 o 5 dies per acabar d'estar segat i ara s'ha perdut tot el que quedava ja que la pedra ha fet caure els grans de les espigues i no es podran pas recollir. Així mateix, el blat de moro també està ''molt trinxat'', ha remarcat Casans. De fet, aquest és el cultiu que més predomina en aquesta part de la Noguera que limita amb l'Urgell. L'afectació concerta al panís però, està per veure, ja que alguns camps s'havien sembrat al març, i la planta estava més avançada, i aquí si que podria haver-hi danys del 90%, però d'altres que es van sembrar al maig, potser només tindran una afectació d'entre el 75 o el 80%.

Sense assegurança

Casans també ha dit que ara serà el moment de començar a preparar la paperassa per agilitzar el peritatge i mirar de cobrar l'assegurança. Això, els qui ho tenen assegurat, ja que segons aquest pagès, a la zona hi ha entre un 70 i un 80% de pagesos que no ho tenen assegurança ''perquè no ho fan mai''.

Per la seva part, l'alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha explicat que la tempesta va durar poc més de mitja hora i va començar amb caiguda de pedra seca, sense aigua, de la mida d'una castanya i que després va arribar l'aigua. Segons Gilabert, el desastre econòmic pels pagesos és ''importantíssim'' ja que a la zona es viu principalment de l'agricultura. En aquest sentit, ha demanat agilitat en la tramitació de la paperassa per cobrar assegurances i ajuts però tot i així s'ha mostrat satisfet per l'interès i la feina feta des del primer moment, tant pel Departament d'Agricultura com de la Diputació de Lleida.

La pedregada, la tercera que pateixen les comarques de Ponent en el que portem de temporada, va afectar municipis de la Noguera i l'Urgell, principalment a la zona de Cubells, Montgai, la Sentiu de Sió, Preixens, Bellcaire d'Urgell, i Castellserà.

stats