Ensenyament

El curs arrenca amb 21.000 alumnes més i els mateixos mestres

L'increment d'alumnat ve especialment de l'etapa de FP i de 0-3 anys. S'estrenen 38 centres i baixa el nombre de barracons perquè s'han creat 220 'bolets'

El curs escolar 2011-2012 arrencarà dilluns amb 21.411 alumnes més que l'any passat dins el sistema públic, xifra que supera fins i tot les previsions del departament d'Ensenyament, que esperava un increment de 15.000 alumnes. En total, 1.280.232 nens i joves d'entre 0 i 18 anys començaran classes la setmana pròxima tant en centres públics com privats o concertats, un 2,7% més que el curs passat.

L'augment de la població escolar als centres públics serà assumit pel mateix nombre exacte de mestres que el curs passat, 67.054, segons va explicar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que va assegurar que finalment es cobriran el total de 1.789 jubilacions previstes i fins i tot s'incrementarà el nombre de docents interins, que passaran de 1.305 el curs passat a 1.505 en aquest, tot i que majoria d'ells faran mitges jornades.

L'increment d'alumnes més gran s'ha produït als cicles mitjans de la Formació Professional (FP), que creixen un 10,2%, i els de grau superior, que augmenten en un 4,1% els seus alumnes. També les places de llars d'infants, entre 0 i 3 anys, han registrat un augment destacat, del 3,5%.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va assegurar que l'increment d'alumnes a l'escola concertada no és significatiu, de forma que la distribució de l'alumnat escolar català es manté en els percentatges habituals: 65,5% a l'escola pública, 30,3% a la concertada i 4,2% a la privada.

Menys barracons i més bolets

Tot i que la partida dels pressupostos d'Ensenyament que més ha patit la retallada és la de noves construccions, el curs s'estrenarà amb 38 centres nous –molts dels quals s'han acabat d'edificar amb partides pressupostades en anys anteriors– i amb una reducció del nombre de barracons, que passen dels 1.057 del curs passat als 1.015. Segons la consellera, com a màxim, 20.000 alumnes faran classes en barracons aquest curs vinent.

Això és possible, segons va explicar Rigau, perquè bona part de l'increment d'alumnat s'ha "encabit en els edificis d'escoles ja construïdes a través dels anomenats bolets", que són grups que s'afegeixen excepcionalment per a aquell any en una línia escolar d'un centre. En total s'han creat 220 bolets a uns 210 centres de tot Catalunya.

Quant a la digitalització a les aules, el 77,1% dels instituts que seguien el programa 1x1 –d'un ordinador personal per alumne– han decidit mantenir aquest sistema, que són 280 centres, mentre que només 83 s'han passat al programa Educat 2.0 que proposa el nou departament, en què els ordinadors són propietat del centre escolar i s'hi afegeixen pissarres digitals interactives (PDI). A més, s'han distribuït 16.267 ordinadors i 1.482 PDI entre tots els centres de primària, que per primer cop s'afegeixen al programa de digitalització en els cursos de 5è i 6è.

Més continguts de