Societat 05/03/2013

El curs arrencarà amb 302 grups escolars més, tot i que infantil en perd 128

Es tanquen 73 grups de P3, tot i que el tancament de set escoles "es modularà" per fer-lo més progressiu, segons Rigau

Sónia Sánchez
2 min
Les escoles i instituts públics tenen un 20% d'alumnat immigrant i les concertades un 7%.

El curs 2013-2014 arrencarà aquest setembre amb 302 grups escolars i 6.200 places més que el curs actual, la majoria d'elles a l'ESO però també a primària. Amb tot, el cicle infantil tindrà 3.000 places i 128 grups menys que l'any passat pel decreixement demogràfic, una reducció que incideix sobretot a P3, que perd 73 grups. "Una davallada que afecta tant la pública con la concertada", ja que ambdues perden un 1,2% de les unitats de ha remarcat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

En canvi, tant primària com ESO pugen en 8.000 i 2.800, respectivament, la seva oferta de places, de manera que el proper curs hi haurà 371 grups més de primària i 59 grups d'ESO més que aquest any.

Els territoris que més perden són el Vallés Occidental, el Baix Llobregat i el Maresme-Vallés oriental. També les zones rurals -que requerixen un mínim de 5 alumnes per mestre- perden uns 800 alumnes i uns 170 grups d'infantil i primària. El 98,7% de les 70.000 famílies que a partir de dilluns poden preinscriure els seus fills per primer cop a l'escola, és a dir, a P3, escolliran el sistema públic, segons ha explicat Rigau.

Rigau ha remarcat, de nou, que els naixements han patit una davallada des del 2008 i això requereix ajustaments en la planificació escolar. Això suposa, per la pèrdua de grups escolars a infantil, el tancament d'una línia de P3 a cinc escoles, l'absorció d'una escola de Terrassa per part d'una altra i l'aturada del creixement de l'escola Poblenou de Pineda de Mar, que no perdrà la línia de P3 fins al curs següent. De fet, en aquest cas i en el de Cerdanyola i Tona, s'ha arribat a un acord per tal de "modular" el tancament dels dos centres perquè es faci de forma més progressiva.

Els instituts que aquest curs han iniciat la jornada intensiva (el 70%) la mantindran un any més abans de fer una avaluació dels resultats acadèmics, per decidir si té o no continuïtat o no. És probable que aquest curs s'hi sumin alguns instituts més que han demanat fer la jornada intensiva, si compleixen els requisits de consens i planificació de la conselleria. Rigau ha assenyalat que en els horaris de primària no hi haurà canvis.

La consellera ha ressaltat els resultats de l'enquesta del CEO a les famílies sobre el criteris d'elecció d'escola, que situen el projecte educatiu i el professorat com els principals elements d'elecció. Segons Rigau, aquestes opinions confirmen l'encert de la "tendència a l'ampliació de zones escolars per incrementar la llibertat d'elecció de centre més enllà de la proximitat". En aquest sentit, ha anunciat que pel curs que ve Viladecans, Gavà i Palamós han optat també per la zona escolar única.

stats