Mobilització general als Mossos per l'amenaça terrorista

El portaveu, Xavier Porcuna, explica que no hi ha un perill "concret", però subratlla que el "sentit comú" recomana incrementar la protecció

Els Mossos d'Esquadra han posat en alerta tots els agents, fet pel qual cadascun dels 17.000 membres del cos participen o col·laboren d'una manera o una altra en les tasques de vigilància davant el risc d'un atac terrorista a Catalunya. El portaveu, Xavier Porcuna, ha explicat que no tenen una "amenaça concreta", però "el sentit comú" apunta que cal "incrementar les mesures de seguretat", tant amb els efectius especialitzats com els ordinaris. Tots els policies inclouen en el seu "servei planificat diari" una actitud d'alerta i de "prevenció" davant aquest fenomen. Les mesures concretes se centren sobretot en la protecció d'infraestructures crítiques, grans aglomeracions, controls a fronteres, ports i aeroports, atenció als mitjans de comunicació i centre jueus i d'adoració islàmica.

Segons l'intendent Porcuna, des que el departament d'Interior va decretar el nivell elevat davant el risc d'atemptat terrorista a Catalunya –el mateix dia que es va produir l'atac contra el contra el setmanari satíric 'Charlie Hebdo'–, es va activar per als Mossos la fase d'emergència en grau 1. A la pràctica, s'implementen dispositius planificats pels Mossos amb un doble objectiu: donar suport a les tasques de vigilància i dissuasió que ja s'estaven fent en aquesta matèria i s'incrementen els controls a les zones de la frontera francesa i dels punts de trasllat de ciutadans a estacions de tren, ports i aeroports. 

També en infraestructures crítiques com ara punts neuràlgics de transport urbà o llocs on es concentren grans aglomeracions de persones –com ara els carrers comercials (un dels punts d'aquest matí està situat a passeig de Gràcia amb el carrer Aragó)–, seus d'alguns mitjans de comunicació i centres jueus o d'adoració islàmica.  

L'intendent Porcuna també ha negat, tal com havien afirmat els sindicats SME, SPC i CAT, que no s'hagin informat a temps tots els efectius dels Mossos ni que les instruccions no hagin estat clares o falti cap tipus de formació per als policies. "Els 17.000 mossos estan fent tasques de prevenció", ha assegurat.

Més continguts de