Catalunya suma 128 morts, la xifra més elevada en set dies

Salut admet “complexitats” als geriàtrics, on ja s’han registrat quasi 1.900 víctimes

Repunt de víctimes mortals a Catalunya en les últimes 24 hores. El departament de Salut va informar ahir que 128 persones havien perdut la vida en hospitals d’arreu del territori, una xifra que eleva a 3.666 el total de defuncions atribuïbles al covid-19 des de l’inici de la pandèmia. Aquestes dades, que corresponen en la pràctica totalitat a pacients ingressats en un centre hospitalari que no s’han pogut recuperar de la infecció, suposen la xifra més alta dels últims set dies. Cal remuntar-se a dimarts passat, dia 7 d’abril, per trobar una xifra de morts similar (133).

L’augment d’ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) en un sol dia va ser de 62 persones, un nombre molt semblant al notificat diumenge (55). Els malalts greus de covid-19, doncs, ja són 2.775. Les altes hospitalàries també experimenten un fre. Ahir només 365 persones van sortir del centre sanitari i, per tant, es considera que s’han recuperat. Les altes del dia s’afegeixen a un total de quasi 16.000 recuperats. Suposen el 45% dels afectats confirmats si es té en compte que, a Catalunya, hi ha diagnosticats un total de 35.197 positius, 471 dels quals en les últimes hores.

Però si hi ha una dada que preocupa, i molt, és la letalitat del virus als geriàtrics: almenys 1.898 avis i àvies han perdut la vida a Catalunya després de contagiar-se a les residències on vivien, el 90% dels quals ubicades a la demarcació de Barcelona. El Govern va informar ahir que, en tan sols un dia, s’havien produït 73 defuncions en aquests equipaments, totes associades a complicacions causades per la infecció i notificades pels mateixos centres.

La consellera de Salut, Alba Vergés, admetia hores abans que es conegués el balanç oficial que la problemàtica en algunes residències era “molt complicada” i preocupava especialment les autoritats sanitàries. Les xifres oficials corroboren la gravetat de la situació. Del miler de residències que hi ha a Catalunya, 358 tenen casos confirmats, mentre que en moltes altres (418) sospiten que hi ha positius i mantenen aïllades les persones amb simptomatologia compatible amb el covid-19.

Si bé a la majoria dels residents no se’ls sotmet a cap prova de detecció, Salut va confirmar ahir 3.920 contagis, 261 positius nous que indiquen que almenys el 6% de les persones grans que viuen en places residencials públiques o privades s’han contagiat. A més, 1.214 residents han hagut de ser ingressats en un hospital o traslladats a un centre sociosanitari amb pronòstic greu, un centenar més que els derivats al llarg de diumenge.

Descens de morts a l’Estat
Pel que fa a les xifres del conjunt d’Espanya, el ministeri de Sanitat va confirmar ahir un total de 517 noves defuncions, que eleven a 17.486 el total de víctimes mortals registrades des de l’inici de la pandèmia. Per tant, ahir se’n van notificar un centenar menys que diumenge. Ara bé, les dades s’han d’interpretar amb cautela, ja que després del cap de setmana s’acostumen a publicar xifres més baixes.

El nombre de nous contagis confirmats també va a la baixa, segons les estadístiques d’ahir (+3.477). Tot i l’infradiagnòstic, ahir es comptabilitzaven un total de 169.496 infeccions, de les quals un terç (38%) ja s’haurien superat: els hospitals ja han donat 64.727 altes.