Societat 03/07/2014

Les pedregades causen danys d'entre el 80% i el 100% al Segrià i les Garrigues

El departament d'Agricultura calcula una afectació de 3.500 hectàrees

Acn
2 min

SunyerLa desena pedregada d'aquest estiu a les comarques de Lleida va fer molt mal en cultius fructícoles, sobretot de fruita de pinyol, ja que la collita s'havia començat feia pocs dies o s'havia d'iniciar en breu. Els pagesos de les zones del Segrià, les Garrigues i el Pla d'Urgell afectades per la pedregada d'aquest dimecres a la tarda han començat aquest matí a avaluar els danys a les finques, que en diferents punts han patit afectacions d'entre el 80 i el 100%.

Els camps presentaven aquest dijous una imatge desoladora, amb molta fruita al terra i i altra que es va quedar a l'arbre amb danys considerables, "fet que demostra que la pedregada va ser important", segons remarca Pere Roqué, president d'Asaja a Lleida.

Des d'aquest sindicat han fet una crida als pagesos afectats perquè presentin al més aviat possible els expedients dels danys a Agroseguro i també han demanat a l'asseguradora que agilitzi els peritatges a les zones afectades per tal que es pugui recollir aviat la fruita del terra. Tècnics del departament d'Agricultura també han començat a valorar aquest dijous la superfície malmesa. Segons els primers càlculs fets pels tècnics del departament, l'afectació de la pedregada al sud de les comarques de Lleida és d'unes 3.500 hectàrees.

Després de deu pedregades aquest estiu a les comarques lleidatanes, els productors es mostren resignats davant l'amenaça de noves calamarsades per a aquesta tarda. Unió de Pagesos és contrària a l'ús del iodur de plata per minimitzar els danys de les pedregades, ja que aquest sindicat considera que no està provada l'efectivitat d'aquesta tècnica.

Es mostren més partidaris de la instal·lació de les xarxes antipedra, malgrat que "no podem mallar els camps i gastar 15.000 o 18.000 euros per hectàrea per a un producte com la nectarina, que està a entre 20 i 30 cèntims el quilo, a preu de cost", segons el coordinador d'Unió de Pagesos a la plana de Lleida, Josep Maria Companys.

A Asaja valoren i no descarten cap de les dues solucions, tot i que ara per ara demanen als pagesos que agilitzin la tramitació dels expedients a Agroseguro.

stats