Societat 14/04/2021

Darias recela de la proposta de la Generalitat d'endarrerir la segona dosi de Pfizer

Sanitat encara no sap què fer amb els menors de 60 anys que ja tenen una dosi d'AstraZeneca

3 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa a la Moncloa

MadridNo ha sigut ben rebuda al ministeri de Sanitat la idea de la Generalitat d'endarrerir fins als 42 dies l'administració de la segona dosi de Pfizer per així poder posar la primera a més persones. En roda de premsa aquest dimecres, després del Consell Interterritorial de Salut, Carolina Darias ha fet un toc d'alerta a la consellera de Salut, Alba Vergés, i ha demanat que comparteixi amb la resta de comunitats els informes que avalarien aquesta proposta. La Generalitat basa la idea d'endarrerir dosis en els estudis del govern britànic i els resultats dels assajos clínics. La ministra, però, s'hi mostra reticent: "És important a l'hora de prendre decisions d'aquest tipus que els més vulnerables tinguin màxima protecció", ha expressat, després de recordar que amb una sola dosi hi ha una eficàcia una mica per sobre del 50% i que amb la segona s'assoleix un 80%.

El segon argument per marcar distàncies respecte d'aquesta mesura és que pròximament l'adquisició de vacunes serà més gran –es multiplicarà per 3,5 i fins i tot per quatre després de l'anunci de la Comissió Europea que s'avançaran 50 milions de dosis de Pfizer aquest segon trimestre–. "Cal considerar l'increment en l'arribada de vacunes el segon trimestre", ha remarcat Darias, que ha traspuat optimisme en el ritme de vacunació tot i els continus entrebancs que s'estan produint amb AstraZeneca i Janssen. "Es baten rècords diaris de vacunació", ha celebrat.

Tanmateix, els menors de 60 anys que van rebre una primera dosi d'AstraZeneca segueixen esperant. "Estem treballant intensament per donar una resposta", ha dit Darias. Segons les dades facilitades aquest dimecres pel ministeri, 145 persones a l'Estat han completat la immunització amb aquesta vacuna, mentre que 2.793.715 només en tenen una i no saben com es completarà. Alemanya ja ha optat per fer-ho amb altres solucions, com la de Moderna o Pfizer. D'altra banda, Espanya segueix pendent del que decideixi l'Agència Europea de Medicaments en relació a la de Janssen, la distribució de la qual es va paralitzar aquest dimarts per l'aparició de casos de trombosi als Estats Units. De les 300.000 dosis que havien d'arribar durant el mes d'abril, 146.000 ja són al magatzem de Guadalajara, però de moment no s'administraran.

Darias ha promès que arribaran 1,3 milions de dosis de Janssen al mes de maig i 3,9 al juny, i recepta així optimisme davant les complicacions que s'acumulen els últims dies. També ha mantingut el compromís de tenir vacunada el 70% de la població "quan acabi el mes d'agost", per bé que a hores d'ara només hi ha un 6,7% amb la pauta completa. La ministra ha anunciat que José Luis Escrivá, titular d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, s'ha vacunat aquest dimecres i ha volgut "compartir certa emoció, per no dir molta", pel fet de veure que persones de l'entorn i familiars es van immunitzant contra el coronavirus. "Estem ansiosos perquè ens truquin per anar-nos a vacunar", ha assegurat.

Liberalització de les patents

El debat sobre la vacunació s'ha produït també des d'una altra òptica aquest dimecres durant la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés. Ha obert la porta a "liderar el debat" per alliberar les patents de les vacunes contra el covid-19 en institucions com l'Organització Mundial del Comerç, on Espanya justament va votar en contra de l'alliberament, com defensaven l'Índia i Sud-àfrica. Ho ha fet en resposta a la petició d'EH Bildu, que ha presentat una proposició no de llei en aquest sentit. Ara bé, Sánchez ha advertit que és un "debat molt seriós" perquè podria afectar el procés de producció de les vacunes i desincentivar també la investigació científica en un context en què constantment hi ha noves variants del covid-19.

stats