Societat 16/07/2019

Els joves es declaren més feministes però justifiquen el control sobre les parelles

Creix el nombre de nois que veuen bé mirar el mòbil de la seva companya si creuen que els enganya

Efe
3 min
La xarxa pot ser un espai de risc per als joves El gran repte:  a les escoles,  prou ‘bullying’!

BarcelonaEls joves d'entre 15 i 29 anys es declaren cada vegada més feministes (ho són un 62,1% de les noies i un 37,3% dels nois), però en els últims dos anys ha augmentat el nombre d'homes que justifiquen pautes de control a la parella, com espiar-li el mòbil, o els que creuen que la gelosia és "una prova d'amor". Són algunes de les conclusions que es desprenen del Baròmetre Joventut i Gènere 2019 del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de la Fundació d'Ajuda a la Drogoaddicció (FAD) que ha presentat aquest dilluns la directora tècnica de la fundació, Eulàlia Alemany.

Un 62,1% de les dones d'entre 15 i 29 anys es consideren feministes, un percentatge que baixa al 37,3% en el cas dels homes d'aquestes mateixes edats, encara que en tots dos casos el percentatge és superior pel que fa al 2017, quan se situava en un 46,1% de les noies i un 23,6% dels nois. L'enquesta –feta a 1.223 joves de tot Espanya– analitza les relacions de parella, amistat i família d'aquest col·lectiu i revela que els homes donen més importància al fet de tenir parella que les noies (48,9% enfront d'un 42,6% d'elles), encara que aquests percentatges han baixat respecte al baròmetre anterior.

I, tot i que hi ha un alt consens en la necessitat de respectar els espais individuals dins de la parella –una cosa que pensa un 62,8% dels enquestats–, són elles les que donen més importància a aquesta afirmació: un 73% de dones enfront d'un 55,1% dels homes. L'enquesta posa de manifest com s'estan normalitzant, entre els homes, pautes de control cap a la parella, de manera que augmenten els percentatges de nois que creuen que la gelosia és una demostració d'amor (puja del 23,8% del 2017 al 25% actual).

També puja el nombre de nois que veuen normal mirar el mòbil de la seva parella si creuen que els està enganyant (del 14,5% al 16,5%) o els que opinen que per evitar conflictes és millor posar-se la roba que a la teva parella li agrada (del 10,4 al 14,9%). Entre les noies, per contra, s'observa un descens del nombre de les que que veuen normals aquestes actituds.

Baixa en tots dos sexes la creença que "un noi ha de protegir a la seva noia", i es redueix respecte al 2017 el percentatge d'homes que veuen inacceptables les floretes al carrer. Pel que fa a les percepcions sobre la desigualtat, discriminació i pressió social, augmenta el nombre d'homes que diuen que les desigualtats són grans o molt grans (passa del 46,2 al 49,5%), però al mateix temps es duplica el percentatge de nois que neguen aquestes desigualtats (del 2,2 al 4,1%).

En l'àmbit laboral, un de cada dos joves considera que la situació de les dones és pitjor o molt pitjor que la dels homes en retribució salarial (un 62% d'elles i un 42% d'ells). Les joves –en percentatges molt superiors al dels homes– també veuen que la situació per a les dones és pitjor que la d'ells a l'hora d'accedir a llocs de responsabilitat a la feina o en la vida política.

Pel que fa a les mesures per combatre la desigualtat de gènere, hi ha acord en l'opinió de sancionar les empreses que paguen menys a dones que a homes per la mateixa feina (72,6% de noies davant del 56% de nois). No obstant això, un 70,1% de les noies i un 55,3% dels nois es mostren a favor de promoure que els llocs de treball els ocupin persones d'acord amb els seus mèrits, sense que hi hagi quotes de discriminació positiva.

El baròmetre estudia també les actituds cap a la vida familiar i la conciliació que demostren que un 45% dels nois i un 41,9% de les noies creuen que la feina de la mare fora de la llar pot afectar la vida familiar en major mesura que la del pare.

stats