SOCIETAT
Societat 09/03/2012

400 hectàrees cremades en el foc del Baix Empordà, que ha obligat a desallotjar 120 persones

Hi treballen 55 dotacions terrestres i els mitjans aeris dels Bombers ja s'han retirat: L'origen de l'incendi se situa al costat d'una carretera

Acn
2 min

BarcelonaL'incendi que des d'aquest divendres a la tarda afecta el Baix Empordà ha obligat a desallotjar de forma preventiva 120 persones de Llagostera (Gironès) i Tossa de Mar (Selva). El perímetre del foc hauria afectat, segons les darreres estimacions, al voltant de 400 hectàrees de vegetació forestal. Un total de 55 dotacions terrestres segueixen treballant a l'incendi del Baix Empordà, un cop retirats els mitjans aeris. Entre aquestes dotacions hi ha dues unitats del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM) i quatre del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat.

Per una banda, s'han evacuat els veïns que es trobaven a la urbanització Font Bona a Llagostera i set persones d'una masia. Pel que fa a Tossa de Mar, s'han desallotjat els nuclis de Cala Pola, Cala Giverola, Salionç i Sant Grau. En el cas de Llagostera els veïns han estat traslladats al pavelló municipal, mentre que els de Tossa ho han fet a l'edifici La Nau de l'Ajuntament.

L'origen del foc, al costat d'una carretera farà que s'iniciïn investigacions sobre si ha pogut tenir una causa humana, com ara una burilla mal apagada.

Pel que fa a l'evolució de l'incendi, el cap ha llançat un focus secundari a 1,5 quilòmetres que ha anat a parar a la falda de la muntanya d'En Bonet. En aquest punt el foc avança en direcció a la carretera de Llagostera, cap al puig de les Cadiretes. Aquest focus secundari ha afectat la vall de la riera de Sant Baldiri, per on ha avançat ràpidament i per on el foc té molt potencial de vegetació per poder propagar-se, segons han detallat els Bombers, que continuen treballant al flanc esquerre de l'incendi perquè no avanci cap al puig de Montclar. El flanc dret encara no ha passat de la carretera propera a l'abocador.

Aquest incendi, que s'ha originat a Santa Cristina d'Aro aquest divendres a la tarda, està esperonat pel vent de tramuntana que bufa a la zona i que dificulta les tasques d'extinció dels efectius. L'episodi de vent finalitzarà aquest cap de setmana, tot i que encara deixarà un parell de dies d'humitats relatives molt baixes fins que arribi una massa d'aire que faci pujar aquestes humitats.

Vilopriu

El municipi de Vilopriu també ha patit avui un petit incendi que ha sigut controlat per 10 dotacions de bombers. Segons ha explicat l'alcalde del municipi, Fermí Pi, el fort vent feia témer el pitjor, però ha assenyalat que la rapidesa dels Bombers ha permès controlar-lo de forma ràpida i no ha calgut evacuar ningú. "Quan m'han avisat del foc, he pensat que pintava malament però l'han controlat ràpid", explica el batlle, que afegeix que la zona afectada són els boscos d'en Muní.

Pel que fa a l'incendi d'Olot, el foc s'ha declarat a la falda del volcà de les Bisaroques i hi treballen unes set dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. Inicialment, el foc és de poca importància i estaria en fase de control.

stats