La defensa de la dació en pagament desmembra la PAH

La línia oficial no aposta en ferm per les titulitzacions

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va néixer a Barcelona el 2009 i va servir de model a 200assemblees territorials. La PAH ha sigut capaç de mostrar a la societat la crueltat del mercat hipotecari. Si hi ha una part de l’opinió pública que pensa que “Sí que es pot” canviar les regles del joc, es deu en certa mesura al treball de la PAH.

Des dels seus orígens la PAH s’ha aferrat a la dació de l’habitatge en pagament de la hipoteca com la fórmula per alliberar les famílies de les implacables execucions hipotecàries. Donar les claus del pis a canvi d’extingir el deute és una bona alternativa, però és un mal menor, un desnonament consentit. Dins del moviment de la PAH han sorgit veus discordants que aposten per explorar altres vies judicials que no acabin amb la pèrdua de l’habitatge, o almenys de poder lluitar per ell. Consideren una contradicció fer que la gent es resigni a una única sortida en què perden la casa, quan la PAH promou la idea que els afectats són els principals actors a les solucions dels seus problemes.

No renunciar a una victòria

“Un moviment social com aquest no pot recomanar la dació en pagament. En aquest món de reivindicació social no té lògica. Mentre dura el procés d’execució hipotecària l’afectat està a casa seva, lluita per ella i no renuncia a una victòria”, comenta José Ángel Gallegos, advocat hipotecari i exmembre de la PAH Jurídica, una sectorial que assessora els afectats, que sí que aposta per la via de les titulitzacions.

La línia oficial de la PAH considera aquesta alternativa incerta, llarga, poc explorada i cara. “Al·legar les titulitzacions no garanteix l’èxit, però és possible. Cal lluitar i sumant esforços s’evidencia una de les estafes més grans de la banca”, apunta Gallegos. L’advocat creu que després que el 2013 el Suprem declarés abusives les clàusules sòl era un bon moment perquè la PAH anés més enllà de reclamar la dació en pagament. “Res ha canviat. Són taxatius a les alternatives”, conclou.

Escissions dins la PAH

Aquesta controvèrsia ha provocat un degoteig en la plataforma. Algunes territorials mantenen el nom però s’hi han desvinculat: és el cas de la PAH Bierzo, PAH Fontarrón, PAH Girona Salt o la divisió en dos de la PAH Madrid. D’altres PAH territorials han canviat el nom, com CAT València, MAH Orihuela i RSP. També hi ha altres moviments socials com 500x20, Ni Dación ni Pago o la Asociación Hipotecados Activos, que sí que aposten per la via de les titulitzacions. Junt amb altres col·lectius han aconseguit aprovar mocions de suport al problema de les titulitzacions en 21 ajuntaments de l’Estat, entre els quals dos de catalans: Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes.

Més continguts de