MEDI AMBIENT
Societat 09/06/2018

En defensa del 'mare nostrum'

Organitzen una vintena d’activitats a tot el litoral per reclamar la protecció del corall i del mar

Maria Garcia
3 min
Nedadors en defensa del corall vermell

Pals“Reclamem al govern espanyol que apliqui la moratòria de la Generalitat que prohibeix la pesca de corall vermell i que adopti mesures per protegir el mar”. Amb aquestes paraules ha resumit el director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, l’objectiu de la vintena activitats que aquest dissabte al matí s'han organitzat en diverses poblacions del litoral català, impulsades per més de vint entitats i col·lectius que s’han unit sota la plataforma Vida al Corall, Vida al Mar!'. “Volem conscienciar tota la població de la importància de protegir el corall vermell però també la resta del fons marí”, ha indicat Ventura. “La majoria de gent no coneix ni trepitja el mar, fora de la platja. I si no el coneixes, no el pots estimar i, per tant, no el protegiràs”, afegeix el cofundador de Vies Braves, Miquel Sunyer, que assegura que quan una persona veu com està el fons del mar “pren consciencia de la importància de conservar-lo”.

Un dels plans de batalla de la nova plataforma és la defensa del corall vermell, emblemàtic de la Costa Brava i que sol utilitzar-se en joieria. La Generalitat ha començat a aplicar aquest any una moratòria de deu anys que en prohibeix l'extracció en aigües interiors –que són de la seva competència i que van des del cap de Creus fins al cap de Begur– però l’anterior govern espanyol no la va aplicar a les aigües exteriors –de la seva jurisdicció, i que van de Begur a Arenys de Mar–, i va concedir 12 llicències que en permeten la pesca. “Li vam enviar una carta a l’anterior ministre d’Agricultura, i ara li demanem al nou titular que revoqui la decisió del seu antecessor i que aposti per la protecció del corall”, ha reclamat Ventura en nom de la plataforma. I és que l’entitat ha recordat que la prohibició de la Generalitat es basa en un estudi elaborat per l’Institut de Ciències del Mar, que concloïa que “més del 90% de les colònies de corall estan en un estat crític” i alertava que aquesta és una espècie “de gran importància ecològica” per a la supervivència dels ecosistemes marins. El corall és un animal que viu entre 5 i 300 metres de profunditat, i que forma extenses colònies que serveixen d’aliment i de protecció per a moltes espècies.

Mar en perill

Aquesta defensa del corall l'estenen a la resta del fons marí. “Per això hem triat aquest nom, Vida al Corall, Vida al Mar!, perquè hem de demanar a les administracions que protegeixin i conservin el mar perquè les futures generacions també el puguin gaudir com nosaltres”, ha subratllat el director de la Fundació Mar, que també ha advertit que el mar té moltes amenaces: “La contaminació, el canvi climàtic, els microplàstics, la sobreexplotació de la pesca... Hem de fer una gestió més holística del mar, que sigui més sostenible i coherent”. En aquest sentit Sunyer ha recordat que el turisme és el sector econòmic amb més pes de la demarcació i que la majoria dels negocis giren entorn del mar. “Per tant, el mar és la nostra gallina dels ous d’or i ningú està estudiant l’impacte que li estem provocant, ni en quin estat es troba ni què podem fer per conservar-lo”.

Un missatge que han fet arribar a les centenars de persones que van participar en alguna de les activitats que s'han organitzat entre el cap de Creus i l’Ametlla de Mar. Per exemple, els Amics de les Illes Formigues han organitzat una immersió, el Club Esportiu Subaquàtic de Calella de Mar una botifarrada i una xerrada, i l’UNISUB de Sabadell, una concentració. “Hem vingut per donar suport a la causa, perquè el mar està en un estat crític i hem de denunciar-ho”, han explicat Kristine Vivanco i Mònica Vizuete, dues de les participants a la nedada popular que s'ha fet a Pals, on també s’ha sumat Miquel Mengibar, un nedador aficionat: “Tenim un mar de plàstic i les administracions haurien de garantir-ne la protecció i conservació”, ha declarat.

stats