Societat 02/02/2012

L'onada de fred deixa un centenar de morts arreu d'Europa

L'Europa oriental és la part més afectada del continent. A Ucraïna, han mort un cinquantena de persones i se n'ha hospitalitzat més de 700. Tot i això, es preveu que les temperatures encara podrien baixar 10 graus més, fins als -30

Efe
3 min

VienaL'onada de fred siberià que afecta l'est d'Europa ha causat almenys 95 morts, amb grans problemes a Ucraïna, on 43 persones han mort des de divendres passat per unes temperatures que superen els 20 graus sota zero.

Segons el Ministeri ucraïnès d'Emergència, en les últimes 24 hores, han mort tretze persones, mentre que des del començament de l'onada polar 723 han estat hospitalitzades amb símptomes de congelació i hipotèrmia. Per això, les autoritats han habilitat a tot el país 1.735 espais amb calefacció i menjar calent perquè els ciutadans puguin protegir-se del fred.

Europa de l'Est

La zona més afectada d'Europa és la part oriental. A Ucraïna, on les temperatures han caigut per sota dels 20 graus sota zero, avui dijous, està previst que baixin fins a menys 29 graus. Mentrestant, a la veïna Polònia, el fred ha causat la mort d'almenys vint persones, mentre que s'han comptabilitzat dues víctimes per inhalar monòxid de carboni d'una estufa en mal estat. En aquest país els termòmetres s'han enfonsat per sota dels 20 graus sota zero, però els serveis meteorològics esperen que en els pròxims dies s'arribi fins i tot fins a menys 30 graus.

En algunes ciutats, com Varsòvia, s'han encès fogates als carrers perquè els ciutadans més desprotegits puguin escalfar-se i resistir les baixes temperatures. L'intens fred ha fet que molts ciutadans busquin calor en estufes casolanes, cosa que pot ser perillós si no es prenen les degudes precaucions, van recordar les autoritats.

Països bàltics

També els països bàltics -Estònia, Letònia i Lituània- pateixen una de les pitjors onades de fred dels últims anys, amb temperatures que en algunes localitats s'acosten als 30 graus sota zero. Fins ara, han mort quatre persones a Lituània, on en nombroses localitats les autoritats han hagut d'atendre a persones per congelació i hipotèrmia.

A Romania, el nombre de morts pel fred puja ja a 14, segons el seu Ministeri de Sanitat. Centenars d'indigents han estat portats a centres socials arreu del país perquè puguin protegir-se del fred extrem, que a la província central de Covasna va arribar als 32,5 graus sota zero.

Les primeres nevades d'aquest hivern ja van paralitzar el país el cap de setmana i hi van deixar Bucarest aïllada. A més, milers de vehicles van quedar bloquejats a les carreteres tallades per la neu, desenes de localitats estaven aïllades o sense corrent elèctric i el Govern va recórrer a l'Exèrcit i als serveis d'urgència per rescatar les víctimes del temporal.

Origen del fenomen

Els meteoròlegs expliquen el fenomen amb una massa d'aire fred procedent del sud de Sibèria, que s'estén pràcticament sobre tot el territori de Rússia, i causa el fred extrem que afecta la majoria dels països de l'Est d'Europa. A Bulgària, han mort en els últims dies cinc persones a causa del fred, que ha arribat fins als 29 graus sota zero.

Les autoritats han decidit mantenir l'alerta taronja a gairebé tot el país davant els pronòstics que el fred es mantindrà en els pròxims dies i han tancat més de mil col·legis pel mal temps. A la veïna Sèrbia, han mort sis persones i dues més estan desaparegudes. Les gelades són constants a tot el país, amb la ciutat de Sjenica, al sud-est de Sèrbia, com el lloc més fred, amb 26 graus sota zero.

D'altra banda, a Hongria s'ha registrat avui la primera víctima mortal d'aquest any pel fred hivernal en morir per hipotèrmia un home de 66 anys a la ciutat de Szolnok, al sud-est de Budapest. També a Macedònia ha mort una persona a causa del fred extrem, així com a la República Txeca, on una persona sense llar ha mort congelada en un parc públic a la ciutat de Plzen.

Fins el Mediterrani

Mentre, a Turquia l'onada siberiana ha obligat avui a anul·lar 87 vols a Istanbul, el principal aeroport del país, a causa de les inusuals quantitats de neu que han caigut a la regió. Amb entre zero i quatre graus sota zero, el nord-oest de Turquia viu els seus dies més freds en els últims 33 anys. A causa de les nevades, el governador d'Istanbul ha donat el dia lliure als funcionaris amb discapacitats i les embarassades, per la dificultat de desplaçar-se.

stats