La delegada del govern espanyol a Catalunya: "Al marge de la llei no hi pot haver democràcia"

Llanos de Luna reivindica un "indestructible respecte a la llei" entre els càrrecs públics el mateix dia que la Fiscalia reclama 10 anys d’inhabilitació per a Artur Mas

La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha fet una defensa a ultrança de la legalitat vigent i la Constitució el mateix dia que la Fiscalia  ha reclamat deu anys d’inhabilitació per a l’expresident Artur Mas per prevaricació i desobediència arran del 9-N. "La democràcia, per essència, implica que no hi hagi cap poder absolut o suprem, tots els poders estan limitats per la llei, al marge d’aquesta no hi pot haver democràcia", ha dit a l’acte oficial del patró de la Policia Nacional espanyola, el dia dels Àngels Custodis. Llanos de Luna ha situat la Constitució com el marc legal amb el qual han d’actuar els càrrecs públics.

"Els poders públics (com els cossos policials) també estan obligats a col·laborar des del diàleg, des de la més absoluta llibertat institucional i des d’un indestructible respecte a la llei", ha dit la delegada després de parlar de la relació entre les policies que actuen a Catalunya. Ha afegit que un càrrec públic "només si actua amb objectivitat i imparcialitat podrà sentir-se digne de l’encàrrec que se li ha donat" i que aquesta objectivitat "l’assenyala amb tota claredat el nostre marc jurídic". "És obligat que tot càrrec públic actuï amb absoluta legalitat", ha insistit, i ha afegit que "la democràcia està limitada per la llei".

El cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, ha reclamat més personal per poder atendre els ciutadans a l’hora de lliurar-los la documentació oficial. Ha explicat que aquest any han expedit 943.525 DNI, 372.097 passaports i 249.999 documents d’identitat per a estrangers. "Necessitem dotar les dependències de personal suficient per cobrir les vacants per donar resposta ràpida i de qualitat", ha explicat Trapote. També ha volgut fer gala d’alguns dels objectius que ha assolit el cos aquest any.

Trapote, en l’acte en què s’han lliurat les medalles a reconeixements a policies i civils, ha dit que durant aquest any s’han desarticulat 64 grups de delinqüència organitzada i que se n’han detingut 551 membres. També han confiscat 161 quilos d’heroïna, 1.245 de cocaïna, 17.270 d’haixix, 250 de marihuana i 300 dosis d’èxtasi. El cap superior de la Policia Nacional també ha volgut destacar les 350 "expulsions qualificades" d'estrangers, "que sumaven 2.998 antecedents i 514 causes judicials obertes". També ha fet referència a les sis operacions contra el terrorisme jihadista, amb deu detinguts, l’última de fa pocs dies. Ha recordat que "l’amenaça global del terrorisme jihadista desgraciadament s’ha convertit en l’objectiu prioritari de tots els països civilitzats".