Barcelona, la demarcació de l'Estat on es van registrar més delictes d'odi el 2014

Catalunya és la segona comunitat després d'Andalusia, segons l'Informe sobre Incidents Relacionats amb els Delictes d'Odi a Espanya presentat pel ministeri de l'Interior

Barcelona és la demarcació de l'Estat on l'any passat es van registrar més delictes d'odi. Així ho constata l'Informe sobre Incidents Relacionats amb els Delictes d'Odi a Espanya el 2014 que ha presentat aquest dilluns el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Barcelona passa per davant de Cadis, Madrid i Sevilla (totes elles amb més de 30 registres). A més, Catalunya és la segona comunitat autònoma on es van registrar, en total, més delictes d'odi, per darrere d'Andalusia i per davant del País Valencià i el País Basc. En totes elles les forces de seguretat van detectar més de 110 casos.

En total, durant l'any passat es van denunciar al conjunt de l'Estat fins a 1.285 dels anomenats delictes d'odi, que van des del racisme, fins a les vexacions per orientació sexual o bé creença religiosa. Es tracta d'un total de sis categories que queden reflectides en l'informe: orientació o identitat sexual (el 39,9% dels casos), racisme o xenofòbia (37%), discapacitat (15,5%), creences o pràctiques religioses (4,9%), antisemitisme (1,9%) i aporofòbia o fòbia als pobres (0,9%). Fernández Díaz no ha precisat en quina es podrien incloure els missatges d'odi pel simple fet de ser català però sí que ha anunciat que en el pròxim informe, el del 2015, s'inclouran dues noves categories: per motivació ideològica i raons de gènere.

L'Estat publica per segon any consecutiu aquest informe, amb un augment del 9,6% de les incidències respecte el 2013. El ministre de l'Interior ha volgut treure importància a aquest xifra perquè durant el 2014 s'han incorporat les dades de l'Ertzaintza i també tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil han estat més formades en aquesta matèria per "desterrar qualsevol possible mala interpretació" del que són delictes d'odi.

Què són delictes d'odi?

Però Fernández Díaz ha tingut vertaderes dificultats per aclarir en roda de premsa què són els delictes d'odi, fins al punt que s'ha decidit escurçar el torn de preguntes. El ministre de l'Interior ha assegurat delicte d'odi és la tipificació internacional de fraccions administratives i penals a Espanya que mereixen un "retret social". De totes maneres, ha assenyalat que la violència de gènere no està inclosa en aquest recompte però no ha sabut explicar per què la majoria d'incidències estan relacionades amb la identitat sexual i les dones d'entre 26 i 40 anys són la majoria de víctimes, convertint l'abús sexual en la tipologia delictiva més freqüent per darrere de les lesions.

Lluny del registre d'incidències del Regne Unit

El ministre de l'Interior ha assenyalat que "no existeix impunitat davant dels delictes d'odi" a l'Estat perquè s'han aclarit el 65,6% del total de 1.285 delictes registrats i s'han detingut o imputat a 512 persones. Amb tot -i ja amb cert to electoralista-, ha dit que Espanya tenia "dificultats el 2011 per identificar aquests delictes" però que ara i gràcies al registre de l'Interior, l'Estat ha entrat al grup dels cinc països de la UE que estan en la categoria de millor identificar aquests delictes. Es tracta, juntament amb Espanya, de Suècia, Finlàndia, Holanda i el Regne Unit. "És un motiu de satisfacció", ha recalcat Fernández Díaz.

Però les ONGs adverteixen que Espanya no pot entrar en l'autocomplaença perquè les víctimes encara tenen molta por a represàlies i el registre espanyol és molt menor al del Regne Unit, on a l'any es detecten una mitjana de 60.000 casos, o a Suècia, on tenint una població molt menor es registren fins a 5.000 incidències. Fernández Díaz, però, ha insistit que "Espanya és ja un referent europeu, és a dir mundial, en aquesta matèria".