Societat 09/10/2018

El 90% dels ictus es podrien prevenir

Diabetis, tabaquisme, sedentarisme, consum d'alcohol, estrès i sobrepès són alguns dels causants

Ara
2 min
Cada minut d’artèria cerebral obstruïda provoca la mort de dos milions de neurones.

BarcelonaEl 90% dels ictus estan relacionats amb factors de risc modificables, segons ha explicat la Fundació Ictus. En total, fins a 10 factors influeixen clarament en l’aparició d’aquest accident cerebrovascular: la hipertensió arterial, la diabetis, el tabaquisme, el sedentarisme, el sobrepès, una alimentació poc saludable, el consum d’alcohol, l’estrès, el colesterol alt i les arrítmies cardíaques, tal com recull l’estudi Interstroke, publicat l’any passat a la revista científica The Lanclet.

En un comunicat d’aquest dilluns la fundació ha destacat que a Catalunya l’ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes. Cada any se’n registren fins a 13.000 casos i moren 3.800 pacients per aquesta malaltia, que, segons les estimacions, arribarà a afectar una de cada sis persones. En aquesta línia, l’entitat crida a prevenir aquests factors amb millors hàbits de salut i control mèdic.

De fet, a Catalunya els factors de risc modificables són molt estesos: el 24,8% de la població té hipertensió, el 20% té el colesterol alt, el 30,3% és fumadora, el 9,4% presenta diabetis i l’1,5% pateix de fibril·lació auricular, segons els últims resultats de l’enquesta de salut (Esca). La hipertensió arterial i la fibril·lació auricular són els factors amb més impacte i són responsables d’un de cada cinc ictus.

La fibril·lació auricular és el tipus d’arrítmia més comú, relacionada amb un mal funcionament del sistema elèctric del cor. Es produeix quan la distància que separa els batecs del cor no és la mateixa, i té més incidència en dones i en persones de més de 60 anys.

Tot i la seva prevalença sovint passa desapercebuda, adverteix la fundació. Segons un estudi del 2013 del projecte de recerca AFABE, basat a la comarca del Baix Ebre, un 20% dels casos de fibril·lació auricular no es coneixien i, per tant, no es tractaven. Els científics expliquen que un dels reptes és identificar-los per tal d’oferir tractament profilàctic amb anticoagulants i poder evitar el possible ictus.

A més, des de la Generalitat s’han fet esforços per generalitzar el coneixement sobre les fibril·lació auricular. La conselleria de Salut va impulsar el 2016 la campanya de prevenció Pren-te el Pols per conscienciar la ciutadania, especialment la gent més gran, de la importància de prendre’s el pols periòdicament de cara a la detecció precoç de les arrítmies.

La contaminació, nou enemic

Els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de tenir un ictus, segons un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

La concentració de sutge en l’aire, a causa de les emissions dels motors de cotxes dièsel, provoca el despreniment de plaques formades pel colesterol i altres substàncies que s’enganxen a la paret de les artèries i poden desencadenar un ictus.

Per això el 22 de juliol del 2017, en el Dia del Cervell, la Federació Mundial de Neurologia va posar el focus en aquest aspecte amb el lema Aire net per a un cervell saludable. En aquesta línia, l’OMS va advertir el maig passat que més del 90% de la població mundial respira aire contaminat.

stats