Demanen presó permanent revisable per a l'home que va gravar la parella mentre la deixava morir de diabetis

La Fiscalia l'acusa de maltractar-la durant els quatre mesos de relació

Ara
3 min
La façana de la seu de l’Audiència de Barcelona, on es jutjarà l'acusat.

BarcelonaLa Fiscalia i l'acusació particular demanen presó permanent revisable per a un home que va gravar la seva parella mentre moria agonitzant durant cinc hores per una pujada de sucre provocada per la diabetis. Segons els escrits d'acusació, avançats per El Periódico i als quals ha tingut accés l'ACN, tot i ser conscient del que li passava –ell també és diabètic i ella suplicava ajuda–, en cap moment va avisar els serveis d'emergències ni va intentar salvar-li la vida. De fet, l'acusat només va fer veure que l'ajudava quan va témer que, si moria, la primera persona a qui investigarien seria ell. Amb la intenció de muntar-se una coartada, l'acusat –que la maltractava reiteradament– va gravar-se fent veure que l'ajudava. En els vídeos, però, es pot veure la cara i el cos de la víctima cada cop més dèbil i suplicant ajuda.

Els fets van tenir lloc el juny del 2019 al pis on vivia la víctima, a Viladecans (Baix Llobregat). L'acusat, de 49 anys, va començar a sortir amb la víctima, de 42, cap al febrer o març del mateix any, és a dir uns cinc mesos abans dels fets. Des que van iniciar la relació, es va mostrar gelós i possessiu: la controlava, li recriminava públicament que parlés amb altres homes, la insultava i muntava escàndols en públic i en privat molt sovint. Les agressions físiques i psicològiques es repetien i van acabar generant en la víctima un sentiment d'inferioritat i ambivalència emocional (sentiments contradictoris) cap a l'acusat.

Aquest sentiment de vergonya que li havia generat la seva relació va fer que quan el seu estat de salut es va agreujar a causa de la pujada de sucre no avisés els seus familiars, sinó que va trucar diverses vegades a l'acusat entre les 21.30 i les 22.45 hores per demanar-li ajuda. Quan l'home va accedir al domicili de la víctima, cap a les 22.50 hores, va saber ràpidament que la dona patia una pujada de sucre: pel mareig generalitzat, la freqüència respiratòria progressivament accelerada, amb fatiga i profunda, falta de control d'esfínters, suor, falta d'articulació motora, dificultat per parlar i set constant. Però, tot i així, no va fer res per ajudar-la.

L'acusat no va fer-li cap control de sucre amb el glucòmetre ni va trucar als serveis d'emergències tot i que sabia com revertir la situació, ja que ell també és diabètic. Per això, les acusacions recriminen que no va fer res per salvar-li la vida, sinó que va assistir "impassible" a un deteriorament evident de la víctima, que es va quedar sense forces i després semiinconscient. Finalment, la hiperglucèmia va provocar-li la mort.

15 fragments de vídeo

Segons l'escrit, l'home va aconseguir aïllar-la d'altres persones a qui podria haver demanat ajuda quan el seu estat de salut es va veure compromès. Però la víctima tenia tanta por de la seva parella, continua, que després de l'última agressió física, i totalment avergonyida pels senyals al seu cos que feien sospitar el seu entorn que la maltractaven, va deixar d'anar a treballar al bar que regentava, es va tancar a casa sense parlar amb gairebé ningú i es va despreocupar de la seva pròpia alimentació així com de la cura adequada de la seva diabetis tipus 1 que patia des de feia temps. També va consumir cocaïna.

Espantat per la possibilitat que l'investiguessin si moria, l'home va gravar amb el seu mòbil 15 fragments de vídeo, "convenientment seleccionats", on aparentment se'l veu disposat a ajudar la víctima. Els vídeos es van fer sense el consentiment ni assentiment de la víctima, i "amb absoluta desconsideració respecte de la seva intimitat". A més, insisteixen les acusacions, a les imatges queda clar que les seves actuacions eren "innòcues" i que no va fer res per revertir la situació.

L'acusat va ser arrestat tres mesos després de la mort de la dona i des d'aleshores està en presó preventiva. La Fiscalia i l'acusació particular l'acusen de quatre delictes de maltractaments: un de maltractament habitual, un contra la intimitat i un d'assassinat per omissió amb acarnissament i contra persona vulnerable per raó de malaltia, amb l'agreujant de motivació de gènere i parentiu. Per tot això, les acusacions demanen la presó permanent revisable per l'assassinat, més set anys de presó i 17 anys de prohibició de portar armes pels delictes de maltractament, i quatre anys de presó pel delicte contra la intimitat.

Les acusacions també li demanen diversos anys de llibertat vigilada i prohibició d'aproximació o comunicació amb l'entorn de la víctima quan hagi sortit de presó. A més, hauria de pagar 7.920 euros de multa i 710.000 euros d'indemnització al fill, l'exparella, la mare i un germà de la víctima. El judici es farà amb jurat popular a l'Audiència de Barcelona.

stats