Una dona denuncia un capellà per abusar-ne quan tenia 10 anys durant unes colònies

La víctima, que ara té uns 36 anys, assegura que ha dut als Mossos d'Esquadra la gravació d'una conversa on el clergue reconeix els fets, segons ha dit a RAC1

Una dona ha denunciat als Mossos d'Esquadra que un capellà va abusar d'ella quan tenia 10 anys durant unes colònies a Puigpardines, a la Garrotxa. Segons la denúncia, que ha avançat RAC1 i ha recollit l'ACN, va patir els abusos el 1989 durant les vacances. La víctima es va haver de quedar fent llit a la casa de colònies perquè s'havia posat malalta. Va ser llavors quan el mossèn va pujar a l'habitació, en va abusar i la va amenaçar, segons la denúncia.

Ara la dona -que ja té uns 36 anys- assegura que va anar a veure el rector, que té 81 anys, i va gravar una conversa on el mossèn li reconeix els abusos, li demana perdó i li diu que oblidi el cas. La dona ha dut l'enregistrament a la policia i ha denunciat els fets. Tot i que el cas ha prescrit, els Mossos l'han dut a la Fiscalia i als jutjats per si decideixen obrir-ne diligències.

El Bisbat de Girona ha apartat cautelarment de tota activitat pastoral el mossèn, segons ha informat en un comunicat, "davant la gravetat de les acusacions i a l'espera de l'aclariment d'aquest cas". Actualment, el mossèn està jubilat i no té cap responsabilitat parroquial ni diocesana, tot i que fins ara feia de suport a les parròquies de Celrà, Flaçà, Sant Joan de Mollet i Sant Llorenç de les Arenes.

A les colònies hi havia el capellà del seu poble del Baix Empordà i presumpte abusador, perquè les vacances s'organitzaven des de la parròquia. En aquell temps, el mossèn tenia 54 anys. El dia que la víctima es va posar malalta a la casa hi van quedar només ella, que tenia deu anys, la cuinera i el mossèn. Va ser aleshores, sempre segons el relat de la denunciant, quan el rector va pujar a l'estança on hi havia la nena, en va abusar i la va amenaçar de matar-la si ho explicava.

La família de la nena, després que tornés de colònies, va dur la menor al psicòleg, va denunciar els fets al Bisbat de Girona i va demanar a l'escola que la seva filla deixés de fer l'assignatura de religió (que impartia el mateix mossèn). A la denúncia, la dona explica que els professors de l'escola no van posar-hi cap problema. Però segons recull la declaració, a la qual ha tingut accés la ràdio, el Bisbat –tot i la denúncia dels pares- es va "limitar" a canviar el mossèn d'església i el va traslladar del Baix a l'Alt Empordà.

Conversa gravada

Fa dues setmanes, la denunciant va anar a parlar amb el mossèn, que té 81 anys, i va gravar la conversa. Primer, segons consta a la denúncia, el capellà li va dir que no recordava res, però a mesura que anaven parlant, va acabar reconeixent els abusos, li va demanar perdó i li va dir a la denunciant que oblidés el cas.

El Bisbat de Girona assegura que s'ha assabentat del cas arran de la denúncia i recorda el comunicat que van fer públic el passat 18 de febrer els bisbes catalans de la Conferència Episcopal Tarraconense, on reiteraven la seva condemna a qualsevol abús comès contra un infant o un menor d'edat.