Societat 15/03/2012

Denuncien el cas d'una dona que es va operar a Albacete perquè a Catalunya no li donaven resposta

L'associació El Defensor del Pacient fa públics quatre casos de suposada mala praxi a la sanitat catalana

Efe
2 min

BarcelonaUna dona ha presentat una denúncia admesa a tràmit per un jutjat de Martorell després de quedar estèril per una cadena de disfuncions en hospitals catalans que la van obligar a recórrer a un metge que coneixia personalment i que la va operar d'un tumor cancerigen d'11 quilos a Albacete.

Isabel Álvarez, de 39 anys, va acudir el juny del 2011 a l'Hospital de Martorell després de notar que havia guanyat cinc quilos de pes sense raons aparents, però en aquest centre no li van donar importància i ho van atribuir a "nervis", segons ha explicat avui l'afectada en una conferència de premsa organitzada per l'associació El Defensor del Pacient.

Afectada de forts dolors, Álvarez va tornar al mateix centre i els facultatius li van dir llavors que estava "prenyadíssima", malgrat que els tests d'embaràs donaven negatiu, encara que posteriorment li van practicar una ecografia en què es va detectar un gran quist a l'ovari per al qual li van dir que havia de demanar una nova prova.

Insatisfeta amb la resposta, la pacient, ja amb 11 quilos de sobrepès pel tumor, es va dirigir a l'Hospital Vall d'Hebron i allà, després de detectar-li el problema, van determinar que era una candidata "prioritària" a quiròfan, la qual cosa, segons li van dir, significava un mes d'espera.

Afectada de forts dolors, Álvarez va consultar un metge conegut que treballava a l'Hospital General d'Albacete, que, després de fer-li les proves al moment, va accedir a operar-la de manera immediata.

Els errors i la tardança a actuar li han provocat seqüeles irreparables en l'intestí i l'han deixada estèril.

L'associació El Defensor del Pacient denuncia quatre nous casos

Aquest és un dels casos que ha presentat avui en conferència de premsa a Barcelona l'associació El Defensor del Pacient, que atribueix aquesta i altres disfuncions en la sanitat que ha detectat a les retallades del Govern.

"Els metges tenen ordres de fer les mínimes visites i les mínimes proves mèdiques", ha assegurat la presidenta d'aquesta entitat, Carmen Flores.

Crítica amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, Flores ha apel·lat a la insubmissió fiscal i a no pagar l'euro per recepta que va aprovar ahir el Parlament de Catalunya.

El Defensor del Pacient té als jutjats tres casos més que ja va presentar fa uns mesos i avui n'ha fet públics tres més amb els quals està treballant, tot i que encara no ha presentat denúncia davant els jutjats, segons ha explicat l'advocat José Aznar.

Un d'ells és el de Carmen Díaz, que avui ha explicat que va salvar la vida perquè va acudir a la sanitat privada després que a l'Hospital de Granollers vinculessin els seus dolors abdominals a un restrenyiment quan tenia un embaràs ectòpic, la trompa rebentada i s'estava dessagnant per dins.

El segon cas que està en estudi és el d'una dona que va haver d'operar-se en la privada d'una queratosi actínica (ferida en nas) que no li van voler treure al centre públic Mútua de Terrassa perquè van dir era una qüestió estètica, però mig any després es va descobrir que era cancerigen (carcinoma basocel·lular).

stats