Les denúncies d'algunes temporeres per abusos sexuals sacsegen Huelva

La Guàrdia Civil deté un home com a presumpte autor després de dos altres casos

La recol·lecció de fruita d'aquest any a Huelva està marcada per les denúncies. Les últimes setmanes s'han produït tres casos de grups de temporeres que han denunciat abusos sexuals i laborals. Però al mateix temps altres temporeres han assegurat que les demandes de les seves compatriotes són "falses". L'últim cas s'ha conegut aquest dilluns: la Guàrdia Civil va arrestar dijous de la setmana passada un home com a presumpte autor d'un delicte d'abusos sexuals, segons ha informat Efe. La detenció sorgia d'una denúncia de quatre treballadores d'una finca d'Aljaraque, a la província de Huelva, dedicada a la producció de nabius.

En el cas d'Aljaraque, totes les treballadores són de nacionalitat espanyola. Pel que fa a les denúncies anteriors, una desena de temporeres d'origen marroquí que treballaven a Almonte, a Huelva, en la recol·lecció de fruits vermells van denunciar abusos sexuals i laborals. Van apuntar que algunes de les dones "havien sigut víctimes d'abusos per part d'un encarregat, que les havia amenaçat amb mantenir-hi sexe". La Guàrdia Civil investiga l'home. Abans, unes altres temporeres d'origen marroquí ja havien denunciat abusos sexuals i laborals per part d'un encarregat d'una finca de Moguer, també a Huelva, dedicada a la producció de maduixes. La Policia Nacional va detenir l'home com a presumpte autor d'un delicte d'abusos sexuals i un altre de coaccions.

La Fiscalia de Huelva ha obert una investigació pels presumptes casos d'abusos sexuals i laborals a les temporeres, fets públics –entre d'altres– pel Sindicat Andalús de Treballadors (SAT). Les denúncies també han arribat a la Inspecció de Treball i a l'Associació Interprofessional de la Maduixa Andalusa (Interfresa).

"Obligades a denunciar a canvi de papers"

Tot i això, mentre algunes treballadores han denunciat abusos sexuals i laborals, un centenar de temporeres d'origen marroquí han presentat una denúncia a la Guàrdia Civil per exposar que les demandes de les seves compatriotes d'Almonte són "falses" i que "havien estat obligades a denunciar a canvi de papers". El centenar de treballadores, segons Efe, van explicar que és "totalment fals" que els seus caps "hagin maltractat, assetjat o abusat sexualment" d'alguna de les temporeres. "Això ens està suposant un problema amb els nostres familiars, que ens poden prohibir que els pròxims anys vinguem a treballar en aquesta empresa o en una altra", van afegir en el seu escrit. Van concloure que a la finca "no hi ha cap tipus de problema ni cap abús".