Societat 22/09/2011

La depressió podria augmentar el risc de vessament cerebral

Un nou estudi la considera una causa tan perjudicial com el tabaquisme o l'obesitat

Ara
2 min

BarcelonaCada cop apareixen més estudis que demostren que la depressió va molt lligada a moltes altres afeccions físiques del nostre cos. L'atac de cor, la diabetis o el càncer s'han vinculat anteriorment a aquesta malaltia mental que afecta tanta gent actualment. En aquesta línia, gràcies a un estudi de la Harvard School of Public Health, publicat al Journal of the American Medical Association, ara s'han provat diversos vincles entre aquesta malaltia i el vessament cerebral, conegut per molta gent com embòlia.

La recerca aporta dues conclusions contundents: les persones depressives tenen un 45% més de risc de patir un vessament cerebral i un 55% més de possibilitats de morir-ne. És a dir, iguala la depressió amb el tabaquisme i l'obesitat com a factors de risc per patir una embòlia.

Les raons d'aquesta connexió es troben a les hormones del nostre sistema nerviós, el nivell de les quals queda afectat per la depressió. La inflamació és un altre procés comú en la depressió i en els vessaments, per això l'estudi li atorga un paper destacat. A més a més, l'anàlisi també assenyala com l'estil de vida que les persones amb tendències depressives solen portar és habitualment coincident amb dietes poc sanes i amb el sobrepès, hàbits que actuen com a causes directes d'aquesta malaltia cardiocerebral.

Per últim, també trobem els tractaments farmacològics contraproduents com a nexe entre aquestes dues malalties. Els medicaments que existeixen i que s'empren per tractar els processos depressius en la majoria de persones solen comportar efectes químics amb conseqüències contraindicades en el nostre organisme de cara a prevenir l'embòlia.

Malgrat que altres estudis anteriors no havien aconseguit aportar dades consistents, An Pan, el principal investigador d'aquest estudi, ha seguit a diari 317 participants que van dels 2 als 29 anys per aconseguir els resultats que ha publicat sobre la seva recerca.

stats