Societat 26/05/2014

Científics estudien perquè alguns pacients amb depressió empitjoren després d'anar al psicòleg

Un equip d'investigadors de la Universitat de Sheffield estudia perquè les sessions amb un terapeuta poden agreujar els símptomes en alguns pacients

Ara
2 min
Els més vulnerables, diu Parry, poden acabar la teràpia més deprimits que no pas quan van començar / GETTY

BarcelonaCada any, milions de persones que pateixen depressió busquen ajuda en la consulta d'un psicòleg. Quin és el resultat d'aquests tractaments? Els pacients milloren, o no? Un equip d'investigadors de la Universitat de Sheffield, liderats per la catedràtica Glenys Parry, ha arribat a la conclusió que, tot i que en la gran majoria de casos la teràpia té conseqüències positives, en alguns pacients parlar amb un terapeuta pot acabar per agreujar els símptomes de la depressió.

Parry no ha fet encara públics tots els detalls del seu estudi, encara en fase de recopilació de dades, però les conclusions preliminars són certament interessants. Ho són perquè fins ara ningú no havia estudiat amb deteniment el presumpte efecte negatiu que pugui tenir una teràpia. Senzillament, se suposava que un tractament psicològic podia no tenir efectes positius en el pacient, però en cap cas resultaria perjudicial. El treball dels especialistes de Sheffield va més enllà d'aquests plantejaments i arriba a la conclusió que en un mínim de casos, els malalts poden empitjorar justament com a conseqüència de la teràpia.

En les sessions amb un terapeuta aquest intenta conèixer millor com se sent el pacient. Aquest ha de parlar, explicar. Aquest acte ajuda la majoria de malalts de depressió, però no tothom. Els més vulnerables, diu Parry, poden acabar la teràpia més deprimits que no pas quan van començar. La catedràtica alerta contra les conseqüències negatives que pot tenir seguir un tractament psicològic inadequat. "Les sessions en què un pacient parla amb el terapeuta són efectius però hem d'estudiar amb deteniment les circumstàncies que provoquen que en alguns casos acabin malament".

Parry admet que no és fàcil saber fins a quin punt algunes persones empitjoren com a conseqüència d'una teràpia, ja que els pacients poden empitjorar per circumstàncies externes, que no tenen res a veure amb el tractament seguit. Amb tot, insisteix que, tot i que minoritaris, hi ha casos d'empitjorament i l'objectiu del seu estudi és "entendre i evitar els efectes adversos".

stats