Societat 04/01/2016

'Ravers' zombies i 'ravers' nets: fi a quatre dies de disbauixa a Mont-ral

Els Mossos han recollit la brossa amb l'ajuda d'alguns assistents a la festa 'rave' mentre se n'han trobat d'altres vagant ebris pel bosc

Dani Revenga
3 min
Imatge de la rave aquest dilluns a primera hora del matí / TJERK VAN DER MEULEN

Mont-ralLa festa il·legal que des de Cap d’Any ha alterat la tranquil·litat de Mont-ral, un petit poble de l’Alt Camp de menys de dos-cents habitants, s'ha acabat finalment aquest matí amb la retirada progressiva i pacífica dels últims assistents. Els Mossos d’Esquadra, que havien descartat desallotjar l’esplanada de l’antiga pedrera on se celebrava la ‘rave’ per evitar incidents majors, han accedit a l’espai a mig matí per comissar els equips de so, una mesura que havien demanat els habitants de diverses masies de l’entorn, que es queixaven que els sorolls de la festa no els deixaven dormir.

Imatge de l'equip de so que s'utilitzava en la festa rave que se celebrava a Ciutadilla, el setembre del 2014 / ACN

Els agents de la policia de la Generalitat s'han trobat un ambient ja molt de baixada, sense música i amb molts dels participants dormint a les seves caravanes o furgonetes i alguns altres que ja anaven marxant o es preparaven per fer-ho. Encara hi havia algun incombustible ballant de manera aïllada, o d'altres que, amb evidents símptomes d’ebrietat, passejaven pels camins de l’entorn. Aquests han topat amb una família de dos adults i dues criatures que circulava en bicicleta de muntanya i que confessava que no s’havia assabentat de la presència d’aquests usuaris atípics del bosc. “No es el que t’esperes trobar per aquí –reconeixia el Robert- però tampoc m’ha semblat que hi hagi res que ens hagi de fer patir”.

El control dels Mossos prop de la zona de la 'rave', aquest dilluns a primera hora del matí / TJERK VAN DER MEULEN

A Mont-ral, els Mossos han aixecat acta i han identificat preventivament el seu organitzador. Segons fonts de la policia de la Generalitat, alguns dels assistents han col·laborat en la retirada de la brossa que durant aquests quatre dies de disbauxa s'han anat acumulant a l’esplanada. Els Mossos han mantingut el control d’alcohol i drogues a la carretera d’accés per assegurar que els vehicles que marxaven de l’esdeveniment els conduïen persones amb un estat que es trobava dins dels paràmetres legals.

Dels més de 500 participants que es calcula que ha tingut aquesta ‘rave’, aquest matí en quedaven aproximadament la meitat i una cinquantena de vehicles. La sensació cap a les 12 del migdia era que la festa il·legal s’acabava de manera natural, perquè els seus participants ja n’hi havien tingut prou, potser també condicionats per la meteorologia, ja que a aquella hora plovia lleugerament, el cel estava núvol i les temperatures havien experimentat un descens respecte els dies anteriors.

Tot i que vigilats de prop pels Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals, durant aquests quatre dies, els assistents a la ‘rave’ s’han fet els amos d’aquest espai d’interès natural protegit. Si bé han estat concentrats a l’esplanada i no han aparegut al nucli urbà del poble, el volum de la música –en marxa durant bona part del dia i la nit– ha molestat molt als veïns, especialment als de les masies properes a la zona on es feia la festa. Un d’ells, el Martí, es mirava les actuacions dels Mossos des d’un turó al costat de l’esplanada i comentava: “Ja era hora, jo entenc que fer-los fora pot ocasionar problemes, però evitar que soni la música no era tan difícil, no?”, es queixava. “A més, estem parlant d’una festa il·legal, no és un caprici que portéssim dies demanant que algú faci alguna cosa”.

Pel que fa al perfil dels assistents, han sigut majoritàriament joves d’entre 20 i 30 anys i predominava l’estètica antisistema, amb una gran presència de gossos. La gran majoria hi havien arribat amb caravanes o furgonetes que els servien de campament. Les matrícules eren de procedència diversa, però a banda d’espanyoles, se’n podien veure de franceses, alemanyes o italianes.

Les ‘raves’ de Cap d’Any que s’estenen més enllà de l’1 de gener són un fenomen habitual. L’any passat, unes 3.000 persones van prendre part en una altra que es va celebrar a l’aeròdrom de Benaixeve, a la comarca dels Serrans, al país Valencià. El perfil d’assistents en aquella ocasió va ser molt similar, amb una gran quantitat de joves arribats d’altres països, especialment des de França.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Mont-ral estudia emprendre accions legals contra el promotor de la festa i també instarà els propietaris de l’espai –una empresa establerta fora de Catalunya– perquè el precintin i hi restringeixin l’accés, per evitar casos com aquests. “És un espai abandonat, que sempre té els seus riscos i que hauria d’estar degudament condicionat perquè no hi entrés ningú”, afirma l’alcalde, Francesc Xavier Pagès.

stats