SOCIETAT
Societat 13/09/2012

Desarticulades dues trames de casaments de conveniència a Barcelona i Tarragona

Els ciutadans que volien aconseguir un matrimoni pagaven a les organitzacions entre 3.000 i 6.000 euros per celebrar l'enllaç i consumar el frau

Efe
2 min

BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut 17 persones de diferents nacionalitats que presumptament formaven part de dues trames dedicades a arreglar matrimonis de conveniència a Barcelona i Tarragona (Tarragonès) amb l'objectiu de regularitzar la situació administrativa de persones immigrades a canvi de diners.

Segons ha informat la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, els ciutadans comunitaris que es prestaven a contreure matrimoni o a inscriure's com a parella de fet amb una persona immigrada perquè obtingués el permís de residència de familiar comunitari de la Unió Europea per vincle matrimonial cobraven quantitats que podien arribar als 5.000 euros.

Per la seva banda, els ciutadans que volien aconseguir un matrimoni pagaven a les organitzacions entre 3.000 i 6.000 euros per celebrar l'enllaç i consumar el frau, mentre que un intermediari posava en contacte les dues parts, també a canvi d'una comissió.

La policia ha posat a disposició judicial els detinguts acusats dels delictes de falsificació documental i afavoriment de la immigració il·legal i el jutge els ha deixat en llibertat amb càrrecs a l'espera de judici.

En el cas de la trama desarticulada a Barcelona, on han estat detingudes onze persones, l'organització inscrivia una fictícia unió de fet en algun dels registres municipals de parelles de fet que tenen molts ajuntaments de Catalunya, cosa que donava dret als estrangers a sol·licitar el permís de residència de familiar comunitari de la Unió Europea. Els ciutadans comunitaris feien valer la seva condició a canvi d'una quantitat econòmica de fins a 5.000 euros que els abonaven els estrangers, els quals, al seu torn, presentaven un passaport, certificat de solteria o declaracions d'estat civil falsos.

En ocasions, segons els investigadors, un intermediari s'encarregava de posar en contacte les parts interessades a canvi d'una comissió, normalment a partir de "captadors" que oferien aquest servei a estrangers que desitjaven regularitzar la seva situació administrativa. La policia ha detectat casos en què un mateix ciutadà comunitari s'havia inscrit en diferents registres municipals com a unió de fet amb diferents persones.

En la trama desbaratada a Tarragona, tant els extracomunitaris com els comunitaris eren naturals tots ells de la República Dominicana i aprofitaven les seves relacions d'amistat i intercanvi de favors per fer els matrimonis de conveniència. De les sis persones detingudes a Tarragona, tres posseeixen nacionalitat espanyola i, per tant, ciutadania comunitària, si bé són d'origen dominicà.

Aquestes persones eren les que es traslladaven al seu país d'origen, on contreien matrimoni sense llaços efectius, per després utilitzar aquests casaments per traslladar a Espanya el suposat cònjuge i els seus familiars directes al·legant reagrupament familiar. Els altres tres arrestats són les persones amb les quals van contreure matrimoni.

La investigació, duta a terme per agents del grup quart de la UCRIF de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Documentació de Barcelona i el grup segon de la UCRIF de la Brigada de Tarragona, es va iniciar perquè la majoria de les entrevistes personals a les parelles, que és un dels tràmits per sol·licitar el permís de residència familiar, van ser "desfavorables" davant l'evidència que o bé era la primera vegada que la parella es veia o fins i tot hi havia parelles que no s'entenien perquè parlaven idiomes diferents. En un dels casos, un dels sol·licitants va intentar regularitzar un "fill" que després va presentar com un "marit".

stats