Deu morts pel temporal de pluja a Mallorca

Un nen està desaparegut després dels forts aiguats d'ahir al Llevant de l'illa

El 112 ha informat que el nombre de víctimes mortals provocades per les fortes pluges al Llevant de Mallorca s'eleva a 10. També han explicat que només queda una persona desapareguda, un nen de cinc anys del qual no es té informació des d'ahir al vespre. En declaracions a Catalunya Ràdio, la consellera d'Hisenda del Govern balear, Catalina Cladera, ha explicat que el municipi està impracticable, amb set carreteres tallades a la zona. Les classes han quedat suspeses. De moment, hi ha un centenar de persones que han estat evacuades. De fet, una trentena han dormit al pavelló Miquel Àngel Nadal de Manacor. La consellera, de qui depèn l'àmbit d'Emergències, ha demanat als veïns que minimitzin els desplaçaments.

La primera persona que va morir per culpa de les pluges i les inundacions va ser un home gran que va quedar atrapat al soterrani de casa seva a Sant Llorenç. Una segona persona va perdre la vida a Artà, una tercera va quedar atrapada dins un cotxe a s'Illot i la quarta, la mort de la qual s'ha confirmat a les 5 h, la van trobar els serveis d'emergències dins el seu domicili a Sant Llorenç. La cinquena víctima, que s'ha confirmat aquest dimecres a primera hora, també ha estat localitzada a s'Illot. La sisena víctima s'ha confirmat aquest dimecres passades les 10 h. I les quatre darreres, ja al migdia i a la tarda. Una de les víctimes és Rafel Gili, que havia estat batlle d'Artà. El va substituir el seu fill, que és l'actual batlle. Les dues víctimes mortals de Sant Llorenç eren una parella de turistes britànics que viatjaven en taxi.

El torrent de Sant Llorenç es va desbordar i va provocar una riuada que va arrossegar tot el que hi havia al seu pas. Desenes de vehicles van ser empesos per la força de l'aigua. Aquest dimecres s'ha avaluat l'impacte total dels aiguats. 

Els pluviòmetres del municipi van recollir més de 220 litres per metre quadrat. La tempesta va deixar sense corrent elèctric ni cobertura telefònica els veïns.

El 112 ha informat que s'ha activat l'índex de gravetat 2 d'alerta per inundacions i l'Aemet va activar l'alerta taronja també a Menorca, on es va desplaçar la tempesta entrada la nit. El servei d'emergències ha volgut assenyalar, així mateix, que estan "fent tot el possible per rescatar les persones en perill al municipi, com també per evitar que es registrin més accidents a la zona".

Un dispositiu d'aproximadament 500 persones està actuant ara mateix a Sant Llorenç i en altres zones afectades. S'han mobilitzat la unitat operativa i els Bombers de Mallorca, a més de policies locals i voluntaris de Protecció Civil. 

A més, des de la Delegació del govern de les Illes Balears s'ha informat que han arribat a l'illa 90 efectius i 7 vehicles de la Unitat Militar d'Emergències i que el destacament de l'exèrcit de les Illes també aportarà efectius i vehicles per ajudar tots els afectats de la zona de Llevant de l'illa de Mallorca.


Hotels de la zona de Can Picafort i la platja de Muro han posat a disposició dels afectats habitacions per evitar que els que no poden tornar a casa es quedin al carrer. A més, l'Ajuntament de Manacor ha cedit el poliesportiu del municipi a totes aquelles persones que necessitin allotjament.