SOCIETAT
Societat 28/05/2013

El fiscal no descarta que la baralla dels Casuals amb els Mossos al judici fos "per encàrrec"

El ministeri públic assegura que els acusats no són "uns joves alegres aficionats al futbol", sinó un grup organitzat que volia controlar el narcotràfic en discoteques

Acn
3 min

BarcelonaEl fiscal Gerardo Cavero ha apuntat aquest dimarts que la baralla dels Casuals amb els Mossos d'Esquadra durant la sessió d'aquest dilluns en el judici a l'Audiència de Barcelona podria haver estat "per encàrrec". Segons ell, no descarta aquesta possibilitat, i recorda que se'ls acusa de fer pallisses i agressions per encàrrec, i una, concretament en un jutjat.

Per això, ha demanat al tribunal que tingui en compte l'incident amb els Mossos d'aquest dilluns. El fiscal ha assegurat que els acusats no són "uns joves alegres aficionats a un equip de futbol" o que beuen i es droguen per passar-s'ho bé, sinó que es van anar convertint en un grup organitzat que delinquia habitualment.

Segons Cavero, coordinador antidroga de l'Audiència de Barcelona, els acusats sí que formaven un grup organitzat, per poder-los atribuir el delicte d'associació il·lícita, que potser inicialment sí que s'ajuntaven per la seva afició al futbol, però que es van anar convertint en un grup criminal, dedicat bàsicament al tràfic de drogues. El fiscal ha recordat que el narcotràfic és una de les activitats il·lícites més lucratives, i per això els membres del grup van decidir controlar l'accés i la seguretat de diversos locals d'oci nocturn per tal de tenir contacte amb els consumidors i poder preveure la vigilància policial.

Després d'una llarga intervenció de la fiscal detallant un per un els delictes i les proves que els demostrarien, iniciada dilluns a la tarda, Cavero ha volgut centrar-se en el delicte d'associació il·lícita. Per ell, els delictes com pallisses, intents d'assassinat, tràfic de drogues o extorsions són els "arbres" que no han d'impedir veure el "bosc" que suposa l'associació il·lícita.

Cavero també ha volgut denunciar el "parc temàtic de la llei del silenci", perquè molts testimonis protegits víctimes dels Casuals no han volgut incriminar els acusats. Per això, ha criticat que es titlli de "privats" delictes com intents d'assassinat, i que es vulguin arreglar a la seva manera, sense que hi intervingui la policia i l'estat de dret.

Per acabar, el fiscal ha instat els acusats a fer ús del dret a l'últim torn de paraula, al final del judici, i a defensar-se de les acusacions. Però ja ha vaticinat que no parlaran, perquè no volen que els magistrats els puguin identificar les veus en les gravacions telefòniques.

Per part seva, la fiscal ha detallat un per un tots els delictes dels quals s'acusa els Casuals i les proves que els demostrarien. Però en una de les coses que ha insistit més ha estat en el fet que els mateixos acusats i algunes de les víctimes volien fer justícia pel seu propi compte, sense involucrar-hi la policia ni la justícia. Volien que els delictes que cometien entre ells fossin temes privats, i fer semblar que no existien. Però la fiscal ha recordat que només l'estat de dret és l'únic que pot castigar.

En aquesta sessió de dimarts han augmentat les mesures de seguretat per part dels Mossos que han muntat un fort dispositiu amb agents antiavalots al vestíbul davant la sala on se celebra el judici. Els agents porten el casc penjant del cinturó per si l'han de fer servir, després de les agressions que van rebre aquest dilluns per part dels acusats.

La magistrada ha hagut de cridar l'atenció a alguns dels encausats perquè es passaven paperets entre ells i amb els seus advocats amb anotacions. Aquest dimarts, els dos fiscals que porten el cas també han rebut el suport de la fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, que ha estat al seu costat durant la sessió.

stats