MEDI AMBIENT
Societat 14/05/2012

La descontaminació del pantà de Flix, ni el 2012

La descontaminació del pantà de Flix es torna a ajornar, ara per l'aturada en la construcció dels pous d'emergència. El Govern no vol iniciar la fase següent fins que s'acabin els pous.

Dani Revenga
2 min
FLIX, AMB ERCROS DE FONS  La planta d'Ercros a Flix ha format part del paisatge del municipi i ha deixat com a llegat la contaminació del pantà.

TARRAGONA.Ningú ho confirma oficialment, però a Flix (Ribera d'Ebre) ja tenen coll avall que l'esperada extracció dels residus dipositats per l'empresa Ercros al pantà d'aquesta població tampoc començarà aquest any. Després de vuit anys d'espera hi ha prou diners per dur a terme l'extracció -amb 26 milions d'euros previstos als pressupostos generals de l'Estat d'aquest any i 80 més per als dos anys vinents- i els treballs preparatoris -l'adequació d'un abocador i la construcció d'una planta de tractament per als residus- estaran acabats a la tardor.

Però l'escull ara és la creació d'una xarxa de pous al tram inferior de l'Ebre per garantir el subministrament d'aigua potable al territori en cas que l'extracció dels residus provoqués un episodi de contaminació al riu. La conselleria de Territori, l'Agència Catalana de l'Aigua i els municipis afectats ja han avisat el govern espanyol, responsable de tot plegat, que no permetran que es comencin a extreure els residus abans que la primera fase d'aquests pous alternatius estigui acabada.

L'ACA parla dels "pròxims mesos"

El president del consell comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí (CiU), argumenta que "no tindria lògica que comencessin les obres quan encara no s'han fet els deures per garantir el subministrament alternatiu d'aigua potable al territori". Però a la pràctica aquesta postura pot suposar que la descontaminació del pantà de Flix quedi estancada altre cop. La construcció d'aquests pous fa pràcticament dos anys que està aturada perquè la situació financera de l'ACA no ha permès completar l'expropiació dels terrenys i la redacció dels projectes.

Ara fonts de l'Agència Catalana asseguren que aquests tràmits quedaran desencallats "en els pròxims mesos", un moment a partir del qual Acuamed -l'organisme que impulsa tot el projecte i que depèn del ministeri de Medi Ambient- procedirà a construir els pous. Aquesta seqüència de burocràcia i execució de treballs, segons les fonts consultades, porta a la conclusió que és impossible que l'extracció es completi aquest any.

Des de Flix, l'Ajuntament està d'acord que s'han d'acabar els pous, però el seu alcalde, Marc Mur (PSC), alerta del "risc" que suposaria aturar les obres i ajornar-les sense data perquè això podria servir d'excusa perquè els fons assignats es quedessin en un calaix i la descontaminació tornés a quedar en fase d'estancament. "Un projecte d'aquesta envergadura no pot quedar aturat, el que hem de fer és sincronitzar els processos perquè les obres puguin començar com més aviat millor", assegura Mur.

stats