INFRAESTRUCTURES
Societat 30/06/2012

El desdoblament de l'Eix Transversal s'obrirà al gener

Elisabet Escriche
2 min
El conseller Lluís Recoder i el president de Cedinsa, Pedro Maqueda, en la visita d'obres a l'Eix.

SANT SADURNÍ D'OSORMORT.Després de quasi tres anys d'obres ininterrompudes, a partir del gener entrarà en servei el desdoblament de l'Eix Transversal, mig any abans del previst. Per aquesta via hi circulen entre 8.000 i 17.000 vehicles diaris, dels quals fins a un 30% són vehicles pesants. L'anunci el va fer ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que va descartar obrir al trànsit els trams acabats abans d'aquesta data -tal com havien reclamat alguns municipis afectats- per qüestions de seguretat i perquè es puguin complir els terminis d'execució.

En total es desdoblen 150 quilòmetres entre Cervera i Caldes de Malavella, dels quals un 73% ja s'han executat. L'obra, que s'ha dividit en tres trams, Cervera-Manresa, Manresa-Vic i Vic-Caldes de Malavella, també inclou una cinquantena de viaductes, 14 túnels i 40 enllaços. Els treballs tenen un cost de 733,8 milions d'euros, que es finançaran amb el sistema conegut com a peatge a l'ombra, en què l'empresa concessionària Cedinsa -participada per les constructores Copisa, Copcisa, FCC i Comsa- assumeix la gestió i el manteniment a canvi que durant els 33 anys de concessió la Generalitat li pagui un cànon en funció dels vehicles que hi transitin.

Tant el conseller com el president de Cedinsa, Pedro Maqueda, van defensar aquest sistema de finançament en plena crisi. En total les obres han generat 2.000 llocs de treball directes i 2.000 més d'indirectes. "És una obra ben feta que ha tingut en compte la integració mediambiental", ha insistit Recoder.

Pel que fa a la implantació d'un possible peatge en aquesta via, el conseller va avançar que el Govern està estudiant implantar l'eurovinyeta només per als vehicles pesants que facin tot el recorregut. "Si el govern de l'Estat no pren una decisió en aquest aspecte, la prendrem nosaltres", va advertir. El desdoblament millorarà la seguretat d'aquesta via, que en els últims anys s'ha convertit en un dels punts negres de la xarxa viària.

stats