Societat 25/10/2013

Islàndia, el millor país per ser dona

El país atlàntic encapçala el rànquing de la igualtat de gènere, segons un informe global. Creix la desigualtat a l'estat espanyol, que cau fins a la posició 30

Ara
3 min
Islàndia és el país del món amb més igualtat de gènere / GETTY IMAGES

BarcelonaUna nena nascuda a Islàndia té moltes més oportunitats de viure la vida en igualtat de condicions amb un nen. La segueixen en el rànquing les nascudes a Finlàndia, Noruega i Suècia. Tenen la sort de néixer en els països del món amb més igualtat de gènere, segons les dades d'un informe que cada any avalua la situació de la dona en el món. L'estat espanyol ocupa el lloc número 30.

Els deu països del món amb més igualtat de gènere són Islàndia, Finlàndia, Noruega, Suècia, Filipines, Irlanda, Nova Zelanda, Dinamarca, Suïssa i Veneçuela. És un rànquing en què destaquen dos detalls importants: el primer, habitual, el domini dels països escandinaus en qualsevol política que afecta la qualitat de vida i el benestar de les persones; el segon, que entre els deu països més igualitaris no n'hi ha cap del G-20. Les nacions més riques i més industrialitzades del món no són, doncs, les que més destaquen per la igualtat de gènere. Tampoc el Pròxim Orient o Àfrica són presents a la llista.

Les dades de l'informe sobre les diferències de gènere, fetes públiques aquest divendres, posen de manifest que hi ha un avenç en la lluita per la igualtat. 86 dels 136 països estudiats van tancar el 2013 amb una posició millor que la d'un any abans. Amb tot, l'avenç és molt lent, tal com es lamenten els autors d'un informe que ordena els països en una llista en funció de quines oportunitats concedeixen a homes i dones en quatre àmbits: l'economia, la política, i l'accés a la salut i a l'educació.

Un informe que trenca estereotips

El mapa de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes és el mapa de la industrialització i les oportunitats econòmiques. Això fa que, en general, els països més igualitaris siguin els occidentals. Europa, Amèrica del Nord i Austràlia són les zones del món on les dones tenen més oportunitats, mentre que a l'Àfrica és on la desigualtat entre homes i dones és més evident. Però hi ha sorpreses: el Perú o Bolívia són països més igualitaris que no pas França; les dones de Moçambic, el Kazakhstan i Mongòlia viuen en societats més igualitàries que les espanyoles.

De fet, el mapa de la igualtat no només presenta diferències notòries entre Orient i Occident, o entre el Nord i el Sud, sinó també entre blocs en teoria homogenis. Així, en l'àmbit europeu, mentre que Finlàndia està en el lloc 2 del rànquing, Itàlia ocupa el 71, per darrere fins i tot de Romania. A Amèrica, hi ha un abisme entre dos països pràcticament veïns com Nicaragua (lloc 10) i Guatemala (118).

L'estat espanyol empitjora

Una de les dades més significatives de l'informe, elaborat pel Fòrum Econòmic Mundial, és la que fa referència a l'estat espanyol, i que demostra com, lluny d'avançar, es retrocedeix. Si fa sis anys Espanya ocupava el lloc número 10 i entrava, per tant, en la llista de països més igualitaris del món, ha anat retrocedint any rere any. Els anys 2007 i 2008 va baixar a la posició 17, el 2010 va ocupar l'onzena, el 2011 la dotzena i, els dos últims anys, s'ha desplomat en el rànquing: lloc 26 el 2012 i lloc 30 el 2013.

stats