El jutge de Girona suspèn el desallotjament de Salt sense limitar el nombre de famílies emparades

Una "font del Tribunal d'Estrasburg" citada per l'agència Efe alerta que només queden emparades les dues famílies empadronades, però la interlocutòria dictada pel jutge de Girona per aplicar la petició europea és genèrica

La paralització d'un desnonament a Salt (Gironès) per mesures provisionals aplicades pel Tribunal Europeu de Drets Humans empara només dues famílies (nou persones) o les setze (43 persones) que viuen en el bloc polèmic?

La controvèrsia ha esclatat hores després de l'eufòria que havia provocat la petició del Tribunal d'Estrasburg de suspendre cautelarment l'execució del desallotjament. Una "font del tribunal" europeu citada per l'agència de notícies Efe –però no identificada– ha llançat l'advertiment. Segons aquesta font "la mesura no afecta la totalitat de les setze famílies i 43 persones, d'origen gambià, marroquí i espanyol, que habiten a l'edifici afectat, com havia indicat un dels seus advocats".

Però el lletrat que ha portat el cas a Estrasburg, Benet Salellas, assegura que no es pot fer aquesta interpretació de la resolució del tribunal europeu. "És normal que el tribunal es refereixi a les dues famílies en nom de les quals s'ha presentat la demanda, que són les dues úniques que s'han pogut empadronar a l'edifici, però això no implica que l'ajornament del desallotjament quedi restringit a aquestes dues famílies", argumenta.

El jutge de Girona ordena "suspendre el desallotjament"
A més, la mesura executiva que s'ha d'aplicar ara és la resolució del jutjat d'instrucció número 3 de Girona, que arran de la petició europea ha dictat una interlocutòria per suspendre el desnonament previst. "Aquesta resolució del jutge de Girona és genèrica, diu que s'aturi el desallotjament i s'ha d'aplicar a tot el bloc", defensa Salellas.

Per ser exactes, el magistrat Domingo Sánchez Puerta diu, en la providència signada avui mateix: "Vista la resolució i l'obligació del Regne d'Espanya de complir les resolucions del Tribunal Europeu dels Drets Humans i el Conveni Europeu dels Drets Humans, i vista la competència d'aquest jutjat per executar el desallotjament, procedeix suspendre el desallotjament acordat a partir d'avui", i no estableix cap excepció ni cap limitació.

La mesura provisional de suspendre el desnonament de l'edifici va ser sol·licitada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona, ja que en aquest bloc de pisos de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, el Sareb o 'banc dolent', hi viuen famílies des de fa set mesos.

En les dues famílies empadronades, formades per sis i tres membres, hi ha diversos nens, raó que ha sigut determinant perquè s'hagi ajornat el desallotjament fins al 29 d'octubre. Ara, el govern espanyol haurà de garantir, abans del 24 d'octubre, que les dues famílies siguin reallotjades. El tribunal europeu ha assenyalat la "bona col·laboració" que han trobat per part de les autoritats municipals de Salt per al reallotjament de les famílies.

Estrasburg ja va paralitzar el mes de gener passat el desnonament d'una dona d'ètnia gitana i els seus dos fills a Madrid, i un mes després, el d'una família d'origen marroquí d'un habitatge a la Cañada Real, també a Madrid.