Societat 11/11/2012

Els bancs responen: "Els desnonaments són una excepció"

Les entitats es mostren prudents a l'espera de la reunió d'aquest dilluns entre el govern i el PSOE. Podrien acordar la paralització temporal dels desnonaments de famílies vulnerables. Només Kutxabank ha mogut fitxa

Efe
4 min
Moltes oficines d'entitats bancàries basques s'han llevat amb pintades en què se les responsabilitza de la mort d'Amaya Egaña. / EFE

MadridBancs i caixes asseguren que el desnonament sempre és l'última opció i es mostren prudents a l'espera de la reunió que aquest dilluns mantindran el govern espanyol i el PSOE per prendre mesures com la possible paralització temporal dels desnonaments de famílies vulnerables. El tràgic desenllaç d'alguns dels últims casos de desnonaments i els centenars de milers de persones amb la vida marcada per aquest motiu han situat el problema, finalment, en un lloc prioritari. Efe ha conversat amb fonts de diversos bancs i caixes per defensar-se de les crítiques dels moviments socials. Només Kutxabank ha mogut fitxa i ahir va anunciar que suspenia "de manera immediata" els desnonaments.

La Caixa: "Els desnonaments són una excepció"

L'entitat assegura que el seu objectiu és que els clients que tenen alguna dificultat amb el pagament de la hipoteca mantinguin seu habitatge i que la seva política és esgotar la negociació abans de plantejar l'execució hipotecària. També recorda que el 2009 va posar en marxa un pla per buscar solucions al desnonament o la dació en pagament, del qual s'han beneficiat 91.000 persones. Fonts de l'entitat catalana han subratllat a Efe que són "una excepció molt petita" els casos en què s'aprova un desnonament. La Caixa va anunciar el 15 de març passat la seva adhesió al Codi de Bones Pràctiques impulsat pel govern espanyol per frenar els desnonaments de famílies en risc d'exclusió social, mentre que el 3 de maig va signar el primer conveni de mediació amb la Generalitat per evitar desnonaments.

Banc Sabadell: L'alternativa: un lloguer social

El banc ha remarcat a Efe que no ha dut a terme cap desnonament, malgrat tenir en el passat i en el present problemes amb particulars que s'han vist afectats per la crisi i han vist com es feia molt difícil complir amb les seves obligacions hipotecàries. L'entitat defensa una política que l'ha portat a renegociar el finançament de deutes hipotecaris i a aprovar carències per facilitar el pagament dels rebuts. Només en casos "molt puntuals", Banc de Sabadell reconeix que ha arribat a executar alguna hipoteca, però en alguns casos la persona afectada s'ha quedat a l'habitatge pagant un lloguer social.

Banc Santander: "Oberts a tota mena de solucions"

Fonts de l'entitat asseguren que estan refinançant permanentment crèdits hipotecaris per a clients amb problemes i remarquen que un banc no vol quedar-se amb pisos perquè els converteix en immobiliàries sense tenir capacitat per a això. A més, han insistit que el banc està obert a tota mena de solucions i que les entitats són les principals interessades que no se les criminalitzi amb aquest assumpte. En qualsevol cas, també han alertat sobre la possibilitat que la picaresca intenti treure profit d'una major laxitud dels bancs amb aquests impagaments.

BBVA: 92 desnonaments en quatre anys

Fonts del BBVA asseguren que el banc sempre negocia amb les persones que tenen dificultats per pagar un préstec. L'entitat ha renegociat 110.000 crèdits, dels quals 45.000 són hipoteques, un xifra molt baixa, segons subratlla el banc, davant les 880.000 que té contractades. El BBVA destaca que, d'aquestes 45.000 hipoteques, el 90% compleix el que ha signat i amb la resta s'intenta solucionar el problema. L'entitat ha fet 92 desnonaments en els últims quatre anys.

Banesto: "Esgotem totes les possibilitats"

Fonts d'aquesta entitat han assenyalat a Efe que sempre esgoten totes les possibilitats per evitar els desnonaments i que analitzen la situació individualment per donar tot tipus de facilitats, com ampliar els terminis o els períodes de carència.

Bankinter: Pocs impagaments

El banc ha indicat que l'entitat no té problemes amb els impagaments en hipoteques perquè pràcticament no existeixen, pel fet que les condicions per atorgar un crèdit han estat habitualment més estrictes que les d'altres bancs, "cosa que fa que l'índex de morositat sigui al voltant de la meitat del sector".

Banc Popular: Cap desnonament en tres anys

El president de l'entitat, Ángel Ron, ha afirmat que la seva entitat no ha desnonat a ningú en els últims tres anys i que en l'únic cas en què es va produir un llançament la persona va ser readmesa en el seu habitatge. També s'ha mostrat contrari als desnonaments i ha destacat que el Popular ha renegociat en els últims anys un volum "raonable" de crèdits hipotecaris, uns 2.800 milions, i 1.200 milions més en concepte de novació.

Bankia: "L'última opció"

El banc ha modificat les condicions de préstec a 80.000 clients des del 2009, ha acceptat 4.300 dacions en pagament i considera que el desnonament és sempre l'última opció i la menys desitjada.

Kutxabank va anunciar aquest dissabte que suspèn "de manera immediata" tots els procediments d'execució hipotecària fins que es conegui la nova regulació en la matèria.

Les entitats d'estalvi acabades d'integrar, Caja Laboral i Ipar Kutxa, han informat que no han activat cap procés de desnonament "traumàtic" a famílies.

Desenes de desnonaments

Tot i la crida a la prudència dels bancs, al conjunt de l'Estat, des de l'any 2007 més de 300.000 famílies s'han quedat sense res després de ser desnonades. Una xifra freda, que porta al darrere històries com la de la dona de 57 anys que divendres no va trobar cap altra sortida que saltar per la finestra del seu pis, a Barakaldo. O la de l'home que, dues setmanes abans i també davant d'un desnonament, havia emprès un camí amb el mateix final a Granada. L'allau de casos, a més, és constant. El Consell General del Poder Judicial té comptabilitzats 57.410 llançaments dictats el primer semestre del 2012. I els desnonaments es compten cada dia per desenes a Catalunya.

stats