Societat 26/01/2011

Els desperfectes de la pel·lícula 'Biutiful' al cementiri de Sants podrien suposar una indemnització de 20.000 euros

Acn
2 min

BarcelonaFins a 20.000 euros d'indemnització pot dictaminar el jutjat que tracta la denúncia d'una família contra Cementiris de Barcelona i l'Ajuntament pels desperfectes que el rodatge de Biutiful va ocasionar en alguns nínxols de Sants. El govern municipal assegura que la productora assumeix "tota la culpa" dels elements malmesos, que ja ha rehabilitat la zona i que la seva assegurança de responsabilitat civil es farà càrrec de les despeses que suposi la sentència judicial. Però, de moment, el cas està en mans del jutge. Cementiris, per la seva part, es defensa al·legant que va aturar el rodatge i va prohibir seguir gravant en conèixer que s'estava incomplint en contracte i danyant el patrimoni.

El director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, ha explicat aquest dimecres al matí davant la comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona tot el procés que ha acabat amb el consistori al jutjat contenciós administratiu demandat per una família a la qual el rodatge de Biutiful va malmetre el nínxol del pare. Valmaña ha descrit el moment en què es troba la demanda i ha detallat que, tot i que encara no existeix cap sentència, a les diligències prèvies "es parla de fins a 20.000 euros" que Cementiris de Barcelona podria acabar pagant a la família en concepte d'indemnització. El quart tinent d'alcalde, Ramon García-Bragado, ha explicat que la productora de la pel·lícula disposa d'una assegurança de responsabilitat civil de fins a 600.000 euros i que, per tant, si es condemna Cementiris i l'Ajuntament a pagar, serà el consistori qui reclami aquesta quantitat a la productora.

I és que el mateix Valmaña ha explicat que la productora va enviar per escrit una "assumpció de tota la responsabilitat" en els incidents i els danys ocasionats. El contracte signat amb la productora contemplava la prohibició expressa de malmetre cap part del cementiri de Sants, on s'havia de rodar una escena, a més de l'obligatorietat de "deixar-ho tot com estava i netejar" l'espai. Però les coses no van anar com s'esperaven i com estaven pactades. Un guàrdia jurat contractat per vigilar la producció al cementiri va alertar els responsables de l'Ajuntament en un moment determinat que el rodatge estava alterant alguns elements. Valmaña assegura que ell mateix s'hi va personar, va aturar el rodatge i els va prohibir seguir endavant amb l'escena en veure que s'estaven malmetent alguns elements.

Posteriorment, segons el director general de Cementiris, la productora va ser la que va assumir la culpa, va reconèixer l'error i va restaurar tot el bloc de nínxols tot i que només alguns havien estat alterats. A més, Valmaña assegura que, com constava al constracte, Cementiris es va acabar quedant amb els 5.000 euros de garantia que el contracte els exigia.

Des de l'oposició, tant CiU com PP i ERC han reclamat control dels contractes i que es procuri que s'acompleixin. Els populars, però, han anat una mica més enllà i han insinuat que "determinades productores sembla que tenen una certa impunitat a Barcelona". Amb tot, l'Ajuntament s'ha mostrat tranquil perquè, segons explica Bragado, es va actuar "diligentment" en aturar el rodatge, obligar la productora a restaurar els nínxols i aplicar la clàusula de requisar la garantia.

stats