MICOLOGIA
Societat 12/11/2011

I després de les pluges... arriben els bolets

Thaïs Gutiérrez
3 min
Buscar i trobar Un jove boletaire ensenya una de les seves primeres troballes, que ha fet en família. Aquest cap de setmana s'espera molta gent al bosc.

"Finalment han arribat les pluges", diu content Marc Estévez, micòleg i escriptor de llibres com Bolets en temps de crisi i El secret dels rovellons. "Esperem que aquest cap de setmana hi hagi molts bolets perquè després de les pluges estem tenint temperatures pròpies de l'octubre i això és ideal perquè en surtin molts", comenta Estévez.

Ell confessa que ha estat esperant amb ganes l'arribada d'aquest dissabte des que va començar a ploure molt, com la majoria d'aficionats a la micologia, que des de principis de la tardor estan decebuts per la poca presència de bolets als boscos. Sembla que ara la mala ratxa s'ha acabat.

Els meteoròlegs coincideixen a assenyalar diversos fets que han deixat una situació ideal en tot Catalunya perquè apareguin bolets, en alguns casos, els primers. Les dues tongades de pluges intenses que hem viscut a finals d'octubre i a principis de novembre han mullat la terra i l'han deixat encara humida, perquè la falta de vents forts ha impedit que s'assequés. Això, afegit al fet que les temperatures encara són suaus -els experts diuen que la temperatura ideal per als bolets és de 10 graus al sol- permet fer bons pronòstics.

Les millors zones

Tània Jiménez, biòloga experta en bolets, té molt clar on anirà aquest cap de setmana. "On hagi plogut més", diu. "El millor és agafar el mapa de pluges dels últims dies i anar allà on ha plogut més". Ella confessa que tirarà cap al litoral, en zones de menys de 1.000 metres, "perquè hi ha caigut molta aigua i les temperatures s'han mantingut, la situació és perfecta per als bolets".

Jiménez aconsella qualsevol racó entre les comarques del Barcelonès i el Baix Empordà. Estévez també coincideix a dir que el litoral pot ser una molt bona opció per trobar bolets. "A la zona de la costa ja és normal que els bolets comencin a sortir el 15 de novembre, és l'inici de la temporada normal", explica. I aconsella com a millors zones "el Barcelonès, especialment Collserola, el Maresme, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà". Però ell apunta que es pot anar fins al Prepirineu, on les temperatures encara no són prou baixes per fer desaparèixer els bolets. "Jo recomano anar al Ripollès, al Berguedà i a la Garrotxa aquest cap de setmana, són les tres millors zones en aquests moments. Si es va a cotes superiors als 1.000 metres cal tenir en compte que haurem de buscar en els vessants més assolellats de la muntanya, els encarats al sud i protegits del fred", destaca Estévez.

Pel que fa a la zona sud de Catalunya, des del Garraf fins als Ports, els experts coincideixen que encara s'haurà d'esperar una setmana per trobar-hi bolets.

Tipus de bolets

Ara és època de rovellons, llenegues, camagrocs, apagallums, trompetes, mollerics... "Són els que anomenem bolets tardans -diu Estévez- els que surten en aquesta època de l'any. Són bolets que no depenen tant de les pluges que han caigut a l'estiu, i si plou a la tardor surten, a diferència del que passa amb els ceps i els reigs, que aquest any ja no en trobarem", alerta. Jiménez ja ha sortit un parell de vegades a buscar bolets després de les pluges de la setmana passada i diu que estan començant a sortir "amb molta força". A més, destaca que ha vist "mollerics a quilos i molts apagallums". Aquest últim bolet és molt apreciat gastronòmicament en algunes zones de l'Estat, però Estévez afirma: "Aquí no el valorem gens". És un dels primers que surt després de la pluja i els experts expliquen que el bosc n'està ple però que molts boletaires el veuen com un segon plat, a l'espera de trobar rovellons. "Seguim molt enganxats als rovellons, això no ha canviat gens", diu Estévez.

Consells

Tània Jiménez demana que sobretot no es malmeti el bosc "fent coses tan innocents com remoure les fulles" i que no s'hi tirin deixalles. Lamenta que dimecres passat, passejant per Collserola, va veure muntanyes de deixalles al bosc, un símbol inequívoc que el nombre de visitants i de boletaires ha començat a augmentar. Jiménez recorda a tots els aficionats a la micologia que "cal agafar i menjar només els bolets que es coneguin perquè aquest any, tot i els pocs bolets que hi ha hagut fins ara, ja hem tingut intoxicacions".

Marc Estévez dóna un altre bon consell: "Tothom ha de tenir molt clar que rarament els bolets surten al mateix lloc d'un any a un altre". Així, cal "evitar els indrets on l'any passat se'n van trobar molts", diu.

stats