Societat 01/10/2012

Un capellà destrossa el sostre de fusta d'una església gallega amb un tractament contra les arnes

El mossèn justifica amb la falta de pressupost la seva decisió d'utilitzar una barreja d'oli cremat i querosè. Admet que va ser un error no consultar a Patrimoni

Ara
1 min
La capella de San Cosme, a Irixoa / TURGALICIA

BarcelonaDe l''Ecce Homo' de Saragossa a un sostre de fusta amb treball artesanal d'una església de la Corunya. D'una feligresa benintencionada a un capellà amb poc pressupost.

Després de l'episodi aragonès d'una veïna de Borja que va destrossar una pintura mural que intentava restaurar, es descobreix que el mossèn del poble d'Irixoa, Diego Parra, ha fet malbé el sostre de fusta de la capella de Sant Cosme. Segons el diari 'La Voz de Galicia', es tracta un treball amb fusta de castanyer protegit per la direcció general de Patrimoni Cultural de la Xunta i gairebé únic, ja que només una església d'Orense en té un de semblant. I el capellà hi ha aplicat un tractament radical contra les arnes.

En declaracions al diari gallec, Parra explica que creia que el sostre de fusta era modern –els veïns diuen que té un segle d'antiguitat– i sense valor patrimonial, i considera que era urgent actuar-hi. Com que no té pressupost, va optar per posar-hi una mescla d'oli cremat i querosè que ha matat les arnes però que també ha deixat del color del carbó el sostre que intentava salvar.

Els veïns estan indignats i ell admet que el seu error va ser no consultar-ho amb la Xunta. Assegura, però, que si hagués hagut d'esperar la reacció de Patrimoni les arnes haurien consumit la fusta. "Fa dos anys que espero que Patrimoni em doni permís per arreglar una part del cementiri", al·lega.

stats