Presó per als quatre detinguts per la violació en grup de Manresa

La jutge diu que la menor va manifestar "verbalment i amb gestos" que no volia tenir relacions

La jutge ha enviat a presó els quatre detinguts per la presumpta violació en grup d'una menor a les Escodines de Manresa, aquest passat cap de setmana. La magistrada d'instrucció 7 de Manresa ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per un delicte d'agressió sexual, després de prendre declaració als detinguts i a la víctima, una noia de 17 anys.

En la interlocutòria, la jutgessa deixa clar que la víctima "va manifestar des del primer moment verbalment i amb gestos que no volia tenir relacions sexuals" amb els nois. Segons es descriu en el text, la menor va acompanyar "voluntàriament" un grup de nois que acabava de conèixer al carrer a un habitatge. Allà va beure "tres 'cubates' i va fer un parell de calades a un porro", i aleshores un dels nois li va dir que l'acompanyava a dormir en una de les habitacions. Un cop dins, la va despullar i la va violar. Després va sortir i van anar entrant, un per un, els altres tres nois, que van abusar de la noia de formes similars. Almenys tres la van penetrar. "En totes quatre ocasions, la menor va manifestar verbalment i de forma clara que no volia mantenir relacions sexuals amb ells i els va dir que paressin, intentant apartar-los sense aconseguir-ho", afirma la interlocutòria. 

La jutgessa dona veracitat al relat de la víctima que, tot i que "estava aplatanada" a causa de les substàncies consumides, era "conscient de tot el que passava" i va poder identificar els quatre nois "perquè hi havia il·luminació dels mòbils i entrava una mica de llum de la lluna per la finestra". Tot i que els advocats dels detinguts han remarcat "alguna contradicció" en el relat de la noia, la jutgessa destaca que "no són contradiccions rellevants" tenint en compte que els fets van passar "de nit, amb persones desconegudes i la víctima en un estat d'embriaguesa". 

Per això, el qualifica el delicte com una agressió sexual, ja que va haver-hi penetració i  "intimidació/violència per vèncer qualsevol resistència de la víctima". La jutge valora també que ella era menor d'edat i els quatre nois eren majors i que, a més, van actuar "en grup". 

Per enviar-los a presó mentre esperen el judici, la magistrada ha tingut en compte "l'alt risc de fuga" dels quatre acusats, ja que cap d'ells té "arrelament econòmic i laboral" a Catalunya i viuen en una casa "abandonada i en situació d'insalubritat"; i també el risc de "reiteració delictiva", ja que d'una banda podrien ser consumidors d'alcohol i drogues i això els podria "alterar els comportaments" i, de l'altra, viuen en un "espai sense llum i abandonat", un lloc "idoni" per cometre aquests delictes "amb major impunitat". A més, un dels acusats té antecedents penals recents contra el patrimoni i d'ocupació d'immoble i enviar-los a la presó, apunta la interlocutòria, evita "futures represàlies" contra la menor. 

Els veïns denuncien la degradació del barri de Manresa on es va violar en grup una menor

Tres dels detinguts s'han acollit al seu dret a no declarar i un ha contestat les preguntes de totes les parts. La víctima també ha declarat, en aquest cas acompanyada d'una psicòloga del Servei d'Emergències. 

Entitats feministes i el mateix Ajuntament de Manresa van condemnar diumenge aquest nou cas d'agressió sexual. Es dona la circumstància que la setmana passada es jutjaven a l’Audiència de Barcelona sis joves del municipi per haver agredit sexualment una noia de 14 anys l’octubre del 2016.