Dia Mundial de l'Aigua
Societat 22/03/2011

884 milions de persones encara no tenen accés a aigua potable

Nacions Unides i diverses ONG alerten que el repte més gran és fer arribar l'aigua a les grans ciutats de països en desenvolupament. El 30% de la població no té accés a un sanejament adequat

Thaïs Gutiérrez
2 min
Una dona omple una galleda d'aigua potable en una font a Calcuta

BarcelonaAvui se celebra el Dia Mundial de l'Aigua i la data serveix per posar el focus mediàtic en els 884 milions de persones que encara no tenen accés a aigua potable i en el gairebé 39% de la població mundial que no té accés a serveis de sanejament adequats, segons dades d'UNICEF i l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

En els països en desenvolupament la situació és dramàtica: segons dades d'Unicef i Acción contra el Hambre, el 50% de la població no té accés a un proveïment adequat d'aigua i sanejament. Això, sumat a unes condicions d'higiene deficients, provoca problemes en la salut, la seguretat i la qualitat de vida dels adults i sobretot dels nens, i causa, cada any, la mort d'1,5 milions de nens menors de cinc anys i d'1,1 milions d'adults a causa de malalties diarreiques.

A més, la manca d'aigua potable i el sanejament ambiental a les escoles afecta l'aprenentatge i la vida dels infants. Mitjançant la instal·lació de serveis apropiats d'aigua, sanejament i higiene en les escoles es poden reduir tant els casos de malalties relacionades amb la higiene com l'absentisme escolar a causa de la diarrea, que en l'actualitat arriba a 272 milions de dies escolars per any.

Des de l'ONG Acción contra el Hambre alerten que la progressiva urbanització del planeta suposa que la gent que viu allunyada de les ciutats tingui un accés molt difícil a l'aigua. La majoria de zones urbanes de països en vies de desenvolupament estan densament poblades i la població creix tan ràpid que no hi ha temps perquè les institucions públiques posin en marxa les infraestructures adequades per garantir l'aigua a tots els ciutadans. L'Organizació de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) ha advertit avui que cada cop és "més necessari" utilitzar nous enfocaments "innovadors" per assegurar el subministrament d'aigua neta i adequada per a la població d'aquests països.

El subdirector general de Recursos Naturals de la FAO, Alexander Mueller, ha alertat que "en els propers 20 anys el 60% de la població viurà en ciutats i la major expansió urbana es produirà en el món en desenvolupament" i per això el vertader repte és "assegurar l'accés a l'aigua i aliments nutritius i assequibles per a la població més pobra".



p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats