Societat 21/09/2011

La diabetis augmenta el risc de patir demència i Alzheimer

Les possibilitats de patir aquestes malalties neurodegeneratives augmenten fins al 74% entre els diabètics

Redacció
2 min

BarcelonaAls motius que ja coneixem per intentar evitar la diabetis ara se'n suma un altre: patir aquesta malaltia ens fa més proclius a tenir algun tipus de demència i Alzheimer amb el pas del temps. Aquesta conclusió és el resultat d'un estudi desenvolupat per científics japonesos de la ciutat de Hisayama (Japó), que han trobat un nexe entre els desordres metabòlics que produeix la diabetis i la demència i l'Alzheimer. Concretament, han conclòs que els diabètics tenen més del doble de possibilitats de desenvolupar aquestes malalties neurodegeneratives que les persones que tenen una tolerància normal a la glucosa, és a dir, als nivells de sucre en sang.

La diabetis és un desordre metabòlic en què el cos no pot utilitzar la insulina adequadament, fet que provoca una perillosa acumulació de glucosa a la sang. Aproximadament un 11% dels ciutadans dels Estats Units tenen diabetis actualment. D'acord amb les dades de l'Institut Nacional de Salut, totes aquestes persones poden presentar complicacions com la fallada renal, danys als nervis, malalties cardíaques, apoplexia, problemes de regulació biliar i disfunció erèctil.

Tradicionalment, hi ha hagut estudis que demostren que aquests dos tipus d'afeccions estan relacionades, al mateix temps que d'altres anàlisis no hi troben cap interrelació. Tot i això, el llarg seguiment de les persones estudiades confereix serietat a les conclusions d'aquesta recerca. Durant 15 anys, els investigadors van seguir 1.000 persones adultes de Hisayama. De tots aquests, 232 van desenvolupar diabetis. Comparats amb persones que processen la glucosa amb normalitat en el seu organisme, els que van ser diagnosticats amb diabetis van acabar amb un 74% més de risc de ser diagnosticats també d'algun tipus de demència, inclòs l'Alzheimer.

Els que no van ser classificats com a diabètics però que tenen una tolerància no del tot correcta a la glucosa (considerats prediabètics) es va considerar que tenen un 35% més de possibilitats d'acabar patint demència. Els danys que provoca la diabetis en l'organisme acaben fent que les malalties com la demència puguin danyar més fàcilment el nostre cos amb els símptomes que habitualment provoquen.

stats