Societat 22/06/2012

El matrimoni homosexual entra al diccionari de la llengua espanyola, set anys després

El diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans ja va canviar la definició fa tres anys

Ara / Efe
2 min

BarcelonaEl 3 de juliol del 2005 el Congrés espanyol va aprovar la llei que permet que les persones del mateix sexe contreguin matrimoni. El gener del 2009, l'Institut d'Estudis Catalans va decidir canviar la definició de 'matrimoni' al Diccionari de la Llengua Catalana. I aquest divendres, a la fi, 7 anys després, el diccionari la Real Academia Española n'ha incorporat la definició actualitzada. El terme ha estat consensuat per les 22 acadèmies de la llengua espanyola i ja es pot consultar a la pàgina web del diccionari acadèmic.

Definició de matrimoni, segons la RAE: 1. Unió d'home i dona, concertada mitjançant certs ritus o formalitats, per establir i mantenir una comunitat de vida i interessos. 2. En determinades legislacions, unió de dues persones del mateix sexe, concertada mitjançant certs ritus o formalitats legals, per establir i mantenir una comunitat de vida i interessos. 3. En catolicisme, sagrament pel qual l'home i la dona es lliguen perpètuament, segons les prescripcions de l'Església.

Definició de matrimoni, segons l'IEC: Unió legítima entre dues persones que es comprometen a portar una vida en comú, establerta mitjançant certs ritus o formalitats legals. En alguns països la legislació preveu el matrimoni entre dues persones del mateix sexe.

El perquè del retard

Segons afirma el secretari de la Real Academia Española, Darío Villanueva, en una entrevista amb Efe, la tardança a incorporar aquesta accepció es deu a la forma de treballar que tenen les Acadèmies de la Llengua Espanyola, que es donen un termini de "cinc anys "com a mínim per" rastrejar cada paraula i veure que està prou arrelada a l'idioma".

"El diccionari no és profètic, no crea realitats ni inventa; senzillament certifica. És com una mena de notariat de la llengua i registra les paraules i usos que hi ha realment en la societat", afirma Villanueva, que deixa molt clar que "les paraules i accepcions no necessiten de l'Acadèmia per ser legítimes ". La legitimitat la donen "els parlants", subratlla.

Més novetats

El diccionari electrònic de la Real Academia Española també ha incorporat paraules com 'bloguero', 'chat', 'espanglish', 'friki', 'SMS' i 'tableta electrónica'.

També hi ha: 'cómic manga', 'cienciología', 'okupa', 'acojonamiento', 'culamen', 'gayumbos', 'peñazo', 'sudoku', 'euroescepticismo' o expresions econòmiques tan actuals com 'risc de crèdit' o 'risc sobirà'.

Entre les curiositats també hi ha 'canalillo', el "comienzo de la concavidad que separa los pechos de la mujer tal como se muestra desde el escote".

En total, s'han fet 1.700 modificacions a la 23a edició del diccionari. Es publicarà la tardor de 2014.

stats