Societat 27/11/2017

Els dies amb més contaminació es produeixen més infarts

Un estudi de la Vall d'Hebron mostra que hi ha un major índex de mortalitat quan hi ha més pol·lució

Ara
2 min
Barcelona durant un episodi d'alta contaminació

BarcelonaInvestigadors del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) de Malalties Cardiovasculars de l'Hospital de la Vall d'Hebron han provat que els dies que els nivells de contaminació atmosfèrica són més elevats a l'àrea metropolitana de Barcelona es produeixen més infarts i més morts.

Aquest estudi s'ha publicat a la revista científica internacional 'Journal of Cardiology', segons informa aquest dilluns el CIBER de Malalties Cardiovasculars en un comunicat. Per realitzar l'estudi, els experts van utilitzar les dades del registre Codi IAM (Codi Infart de Miocardi), que recull dades dels pacients que pateixen un atac de cor a Catalunya. En concret, van incloure en el treball les dades de pacients que van patir un infart entre gener del 2010 i desembre del 2011, i també van creuar aquestes dades amb els registres meteorològics i de contaminació atmosfèrica proporcionats pel Servei Meteorològic i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat durant aquell mateix període de temps.

Jordi Bañeras, cardiòleg de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, investigador del CIBERCV a la Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR) i autor principal de l'estudi, ha precisat que "els resultats indiquen que la contaminació causa un augment d'infarts de miocardi per elevació de l'ST, és a dir, infarts amb una obstrucció total de l'artèria coronària, que són els més greus".

"Els infarts d'aquest tipus que es produeixen els dies de més pol·lució presenten un índex més alt de mortalitat, sobretot en les primeres 24 hores després del succés, i un major índex de fibril·lació ventricular, un tipus d'arrítmia letal", ha afegit. Bañeras ha dit que, fins ara, "s'havien dut a terme molt pocs estudis sobre la relació entre contaminació atmosfèrica i el risc d'infart amb elevació de l'ST, amb resultats dispars i controvertits".

Aquest és el primer estudi que demostra, ha afirmat l'expert, que la contaminació participa en la mortalitat en les primeres 24 hores després d'un infart amb elevació de l'ST, i el primer que relaciona la contaminació amb una major incidència de fibril·lació ventricular.

Bañeras ha assegurat que encara que les dades incloses a l'estudi corresponen als anys 2010-2001, "els nivells de contaminació no han variat des d'aleshores".

stats