SOCIETAT
Societat 28/03/2012

Els metges francesos demanden el creador de la dieta Dukan

Pierre Dukan ha proposat instaurar als instituts un sistema perquè els adolescents guanyin punts si no s'engreixen els dos últims anys escolars. L'Orde de Metges de França creu que ha vulnerat el codi deontològic

Afp
2 min
Pierre Dukan / EFE

ParísEls metges francesos han demandat el doctor Pierre Dukan, pare de la polèmica dieta Dukan, per incomplir el codi de deontologia mèdica. L'Orde de Metges de França i el Consell Departamental de Metges han presentat dues denúncies contra el dietista per la proposta que ha fet d'instaurar als instituts un sistema perquè els adolescents guanyin punts si no s'engreixen els dos últims anys escolars. El sistema "antiobesitat" l'ha batejat amb el nom de "pes equilibrat", i permetria guanyar punts en l'examen de final de batxillerat.

Els metges creuen que el dietista ha estat imprudent perquè ha obviat les repercussions que la mesura podria tenir en els joves amb sobrepès o amb tendència anorèctica. També creuen que ha incomplert el codi deontològic de la professió per les declaracions públiques que ha fet en defensa de la mesura i pel gran negoci que ha muntat amb la seva dieta. El codi ètic diu que no es pot fer servir la medicina amb finalitats comercials.

Tot i que assegura que està retirat, el doctor Dukan ha començat una gira als Estats Units per promocionar el seu últim llibre de receptes. Amb més de deu milions de lectors, el llibre de Pierre Dukan 'No sé com aprimar-me' s'ha convertit en un fenomen internacional. Publicat l'any 2000, s'ha traduït a 14 idiomes, també al català.

Una dieta molt criticada

La dieta Dukan es basa en una alta ingesta de proteïnes i, al mateix temps, l'eliminació dràstica dels hidrats de carboni, la fruita i els vegetals. El mètode Dukan es divideix en quatre fases. Durant la primera es poden menjar 70 aliments rics en proteïna animal (carn, peix, marisc, pollastre i lactis) i dura de 2 a 7 dies, segons el pes que es vol perdre.

L'Associació Espanyola de Dietistes Nutricionistes la qualifica directament de "frau" i "d'il·legal", i desaconsella seguir-la perquè la considera "un risc per a la salut pública". Adverteix que l'elevada ingesta de proteïnes ha estat associada a malalties cròniques com l'osteoporosi, la insuficiència renal, el càncer i malalties cardiovasculars.

stats