Societat 31/10/2014

Un jutjat obre diligències a partir d'una denúncia de metges per mesures contra l'Ebola

Madrid diu respectar les denúncies, però recorda que va complir el protocol dictat pel Ministeri de Sanitat i la OMS

Efe
3 min

MadridUn jutjat de Madrid ha obert diligències prèvies per la possible existència d'una infracció penal després d'admetre a tràmit una denúncia presentada per quinze metges del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital La Paz de Madrid per les mesures adoptades contra l'Ebola.

En un acte la jutgessa d'Instrucció número 21 de Madrid, María Teresa Abad, sol·licita a l'Hospital Universitari de La Paz que remeti documentació acreditativa de les mesures adoptades per garantir la seguretat del personal i la formació proporcionada a aquest en relació amb els fets denunciats. També demana al centre sanitari la relació dels assistents als cursos de formació i qui els van impartir, a més de la llista de metges, infermeres i auxiliars d'infermeria que estiguessin en contacte amb el virus.

D'altra banda, reclama a la Inspecció de Treball que remeti les actes o informes instruïts en relació amb els fets objecte de la denúncia, en la qual s'assenyalen possibles delictes contra la salut pública i contra la seguretat dels treballadors. En la seva resolució la instructora assenyala que "els fets que resulten de les actuacions presenten les característiques que fan presumir la possible existència d'una infracció penal".

El Ministeri Fiscal ha detingut la seva investigació una vegada que ha tingut coneixement que el Jutjat ha incoat diligències pels mateixos fets i ha remès a la magistrada tot el que ha investigat, segons l'obliga la Llei d'enjudiciament criminal.

La denúncia

Els metges van començar a denunciar "la necessitat d'una infraestructura, mitjans i formació" des que la direcció de la Pau va comunicar el 25 d'abril al seu Servei de Medicina Intensiva que l'hospital fos designat centre de referència per a detecció i tractament de l'Ebola. Després d'una carta remesa el 29 d'abril al conseller madrileny de Sanitat, Javier Rodríguez, els membres dels serveis d'Urgències, Medicina Interna i Medicina Intensiva se'ls va prometre una formació adequada mitjançant tallers pràctics, segons els denunciants. En el seu lloc, assenyalen, el servei de Protecció de Riscos Laborals de l'hospital va oferir "al mes de juliol als interessats una xerrada explicativa d'uns 45 minuts de durada, com a màxim, i l'exhibició d'uns vestits de protecció que no reuneixen les condicions de seguretat requerides".

A l'agost, davant la imminent arribada del primer missioner infectat i "l'absència dels mitjans sol·licitats", van tornar a dirigir-se el dia 6 a la Conselleria demanant la implantació de les mesures amb urgència màxima, algunes de les quals van ser esmenades en "reassignar l'hospital Carlos III com a centre de referència "en comptes de la Paz, afegeixen.

Tot i que el 8 d'agost el cap de Servei va assegurar en un comunicat haver complert les peticions, els denunciants van assegurar que no va ser així, ja que "l'estructura de les habitacions d'hospitalització i les seves rescloses no reuneixen les condicions necessàries per a garantir la seguretat del pacient i del personal". L'escrit de denúncia afegeix que "els vestits de bioseguretat disponibles no són els adequats" i que "tampoc s'ha rebut formació adequada sobre la seva col·locació ni, especialment, la seva retirada".

Madrid respon

Per la seva part, la Comunitat de Madrid respecta les denúncies però recorda que va complir el protocol dictat pel Ministeri de Sanitat i la OMS. "Hem près totes les mesures oportunes i, gràcies a això, Teresa Romero ha superat el virus, al mateix temps que no hi ha hagut cap infectat més. Aquesta és la bona notícia", ha assegurat el portaveu del Govern de Madrid, Salvador Victoria.

stats