59.000 quilos i 26 metres: així era el dinosaure més gran de la història

Descobreixen a la Patagònia el 'Dreadnoughtus schrani', una nova espècie de dinosaure, gran com una casa i deu vegades més pesant que un elefant

Un equip internacional de científics ha descobert una nova espècie de dinosaure, el 'Dreadnoughtus schrani', un gegant que mesurava 26 metres de llarg i pesava aproximadament 59,3 tones. Els investigadors han trobat l'esquelet a la Patagònia en un magnífic estat de conservació: té més del 70 per cent dels ossos i, encara que li falta el cap, els experts han pogut fer-se una idea de com era.

La troballa d'aquest gegant de la Patagònia obre noves perspectives als experts que estudien l'anatomia i biomecànica dels grans dinosaures. Gegant és, certament, una paraula que li escau: pesava el mateix que una dotzena d'elefants africans o més de set 'Tyrannosaurus rex'. "I això que les evidències òssies mostren que quan aquest espècimen va morir no estava encara completament desenvolupat", ha declarat l'autor principal de l'estudi, Kenneth Lacovara, de la Universitat de Drexel, un centre amb campus a Filadèlfia i Sacramento, Califòrnia.

El nou dinosaure pertany a un grup de grans herbívors coneguts com a titanosaures. En total, els científics han trobat més d'un centenar d'elements del seu cos, entre ells la major part de les vèrtebres de la cua, una vèrtebra del coll amb un diàmetre de més d'un metre, una escàpula, nombroses costelles, dits dels peus, una petita secció de la mandíbula, una dent... Però el més notable és que es trobessin gairebé tots els ossos de les cames, inclosos un fèmur de més de metre i mig d'alt i un húmer. És gràcies a aquestes dues peces que s'ha pogut determinar la massa de l'animal.

Els experts apunten que un animal amb un cos de la grandària d'una casa, el pes d'una manada d'elefants i una cua com a arma "no hauria temut res". D'aquí el seu nom, 'Dreadnoughtus', que té aquest significat. Per arribar a créixer tant, l'animal havia de menjar grans quantitats de plantes. "Imagino que va tenir una obsessió amb el menjar durant tota la seva vida", ha destacat Lacovara, que ha descrit l'estil de vida potencial de 'Dreadnoughtus', que va viure fa aproximadament 77 milions d'anys, en un bosc temperat a l'extrem sud de l'Amèrica del Sud.